Germanwatch ile Küresel İklim Ağı-Avrupa’nın (Can Europe) birlikte hazırladığı İklim Değişikliği Performans Endeksi-2015 açıklandı. Karbon salınımlarının yüzde 90’ından sorumlu olan 58 ülkenin değerlendirildiği endekste Türkiye ‘çok kötü’ ülkeler arasında yer aldı ve 51. oldu.
Geçtiğimiz yıl yayınlanan endekste 54. sırada olan Türkiye’nin bu yıl iki sıra yükselmesi değerlendiren iklim değişikliğiyle ilgili platformlardan olan 350 Ankara’nın kurucusu Önder Algedik, yenilenebilir enerjinin 2012 yılında Türkiye’de öne çıkmasına bağladı. 2012’de yeni kömür santrali açılmadığını belirten Algedik, “Devreye giren yeni yenilenebilir enerji kurulu gücünün doğalgaz santrallerinden de fazla olması yenilenebilir yatırımlarını raporda öne çıkardı. Ancak, 2014’de ve geçen yıl eklenen yeni enerji santrallerin de böyle bir resim olmadığı için bu avantajı gelecek yıl kaybedeceğiz” dedi.
İklim değişikliği ile ilgili son performansların değerlendirildiği endekste, iklim değişikliğini durdurmaya yetecek gerekli adımları atan ülke olmadığı için listenin ilk üç sırası boş bırakıldı. Sera gazı emisyonundaki azalma ve politikalarda gösterdiği ilerleme sebebiyle Danimarka 4, İsveç 5, İngiltere ise 6. sırada yer aldı.
Raporda öne çıkan konulardan biri, ekonomik büyüme için emisyon artışının doğru orantılı olması gerektiği iddiasının çürütülmesi oldu. İklim değişikliği nedeniyle sıcaklık artışını 2° C’nin altında tutmak için kömür rezervlerinin yüzde 80’inin toprakta kalması gerektiğini hatırlatan raporda, küresel kömür sektörünün pozitif büyüme özelliğini kaybetmeye başladığı ifade edildi.
Kaynak: Tarla Sera