İlaca dirençli otların sırrı çözülüyor

0
770
İlaca dirençli otların sırrı çözülüyor

Herbisitlere dayanıklılık geliştiren yabani ot türlerinin sırrı çözülüyor. ABD’de geliştiren yöntem agresif yabani otların metabolizma özelliklerini ortaya koydu.

Bazı yabani ot türleri, aynı arazide yıllar boyunca kullanılan bitki koruma ürünlerine karşı zaman içinde dayanıklılık geliştirmeye başlıyor. Ancak bu dayanım özellikleri genetik açıdan henüz açıklanabilmiş değil. ABD’nin Illinois Üniversitesi’nde yapılan araştırma ise bu agresif yabani otların sırrını genetik bilgiye ihtiyaç duyulmadan çözülebileceğini gösterdi.

Araştırmacılar çalışmalarını mısır ve soya arazilerinde ciddi kayıplara yol açan iki bitki üzerine yürüttü. Bunlardan ilki papatyagiller ailesinden su kendiri olarak da bilinen koyun pıtrağı (Eupatorium cannabinum) ve bir amarant çeşidi olan Amaranthus palmeri.

“Süperotlar” gerçek mi?

Herbisit direnci geliştiren yabani otlar, bu özelliği gen mutasyonu ve metabolik direnç gibi mekanizmalar sayesinde kazanıyor. Illinois Üniversitesi’nden Rong Ma, birçok kez “süperotlar” olarak gündeme gelen bu bitkiler ile ilgili şu bilgileri veriyor: “Eğer bitkiler üzerinde çok uzun süre aynı ilacı uygularsanız, bunların çok az sayıda bir kısmının yaşama ve üremeye devam etme ihtimali vardır. Ve yeni üreyen kuşaktan herbisit dirençli örnekler çıkabilir.”

Yabancı ot mücadelesi gelişecek

Az sayıda bitkinin geliştirdiği bu metabolik dirence P450 VE GST adı verilen iki çeşit enzim türü neden oluyor. “Ancak bu iki sınıf enzimler içinde spesifik olarak hangi enzimlerin dirence neden olduğunu henüz bilemiyoruz” diyen araştırmacılardan Dean Riechers, “Ancak yeni yöntemle birlikte bu bilgiye ihtiyaç duymadan direnç gelişim özelliklerini ortaya koyuyoruz. Böylece herbisitlere dayanıklı yeni nesil yabani otlarla mücadelede önemli bir yol kat edilmiş olacak” açıklamasını yapıyor.

Kaynak: tarlasera.com

Bir Cevap Yazın