Dünyada İsrail’in uyguladığı topraksız tarım uygulamasını İstanbul’da ilköğretim öğrencileri yapmaya başladı.
Memleketindeki domatesi özleyip çalışmalara başlayan biyoloji öğretmeni, nano teknoloji ürünü bitki şurubunu üretti. ‘Evsera’ adı verilen nano teknoloji bitki şurubu sayesinde öğrenciler okulda günde 4 defa hasat yapıyor. İsrail’in de kullandığı teknoloji sayesinde pamuk, kömür, kum, kumaş ve hatta taşın üzerinde bile bitki yetiştirebiliyor.
Emekli olunca köyüne dönüp domates, salatalık yetiştirme hayali kuranların artık uzun yıllar beklemesine gerek kalmadı. ‘Evsera’ adı verilen nano teknoloji ürünü bitki şurubu sayesinde evinizin balkonunda, çatıda veya güneş gören herhangi bir odada topraksız tarım yapmak mümkün. Biyoloji öğretmeni Yaşar Özdemir tarafından 15 yıl süren araştırma sonucu üretilen Evsera, yılda 4 defa hasat yapma imkanı sunuyor. Pamuk, kum, kömür, taş, kumaş veya peçete üzerinde dahi bitki yetiştirmeye olanak tanıyan ürün sayesinde mutfak ihtiyacınız sebzeyi balkonda üretmek mümkün. Ürünün mucidi Yaşar Özdemir, topraksız tarımı büyük şehirlerde yaygınlaştırmayı hedefliyor. Bugüne kadar 8 bin öğrenciye nano teknolojiyle topraksız hasat yapmayı öğreten Özdemir, “Tayinim İstanbul’a çıkınca köyümün domateslerini çok özledim. Balkonda saksılarda sebze yetiştirmeye başladım. Fakat bir türlü aynı tadı ve verimi alamadım. Uzun deneylerden sonra Evsera’yı geliştirdim. İsrailli bilim adamlarının yaptığı üretimin aynısını ilköğretim öğrencilerine uygulatıyorum. Hedefim tarım alanında Türkiye’yi süper güç yapacak öğrenciler yetiştirmek” diyor.
İSTANBUL’DA EVLER 2 ODA 1 SERA OLACAK
Bitki yetiştirmek için toprağın şart olmadığını anlatan Özdemir, İstanbul’da çatıları ve balkonları tarıma açarak şehrin ihtiyacının büyük bölümünü karşılamanın mümkün olduğunu söyledi. Evsera ile bitkiye ne fazla ne de az, sadece ihtiyacı kadar organik mikro besin ve fosfor, kalsiyum gibi maddeleri verdiklerini söyleyen Özdemir, “Bu yöntemle aşırı gübreleme, nadas gibi uygulamalar da tarihe karışacak. Verimsiz topraklarda da yüksek rekoltede her türlü kimyasaldan ve katkı maddesinden uzak tarım yapmak mümkün. Evsera’yı topraklı tarımda da kullanmak mümkün. Amacımız sıfır hata ile doğal tarım yapmak ve kaynak israfına son vermek. Topraksız tarım yapmak için çok büyük yatırımlara gerek yok. Pet şişeler veya plastik kaplarda bile ürün yetiştirmek mümkün.” dedi.
TOPRAKSIZ TARIMLA NANO ÇİLEK YETİŞTİRİYORLAR
Evsera’da kullandığı tekniğin dünyada bir ilk olduğunu söyleyen Yaşar Özdemir, “Çok sayıda bilim adamı ürünü inceledi ve onayladı. Binden fazla deney yaptık. Tüm ürünlerin patent ve sertifikalarını aldık. EUROP-GAP standartlarına uygun ve organik besinlidir. Şu anda Fen ve Teknoloji öğretmeni olarak Zeytinburnu Haluk Ündeğer (UPS ) ilköğretim okulunda görev yapıyorum. Buluşumu öğrencilerimin kullanımına açtım. İsteyen her okul veya koleje ürünlerden gönderiyorum. İlköğretimden lise sona kadar 8 bin öğrenciye topraksız tarım ve nano teknolojiyle bitki yetiştirmeyi öğrettim. İsrail ve ABD milyarlık tesislerle bu işi yaparken biz küçük pet şişelerde tarım yapabilme tekniğini geliştirdik. Öğrencilerim fasulyeden çileğe, domatesten salatalığa kadar çok sayıda bitki yetiştirip hasadını yapıyor. Öğrencilerde sahiplenme ve sorumluluk duyguları da gelişiyor. Çok sayıda öğrenci velisi çocuklarında görüp evinde sebze yetiştirmeye başladı. Normal sebze 3 ayda yetişiyorsa Evsera ile 1 buçuk ayda hasat yapmak mümkün. Sadece balkonda yılda 4 hasat yapabiliyoruz. Devlet destek olursa öğrencilerimle birlikte dünya çapında araştırmalara katılabiliriz.” ifadelerini kullandı.
BALKONDA 365 GÜN HASAT
Evsera’nın tohum ve bitki şurubundan oluştuğunu anlatan Özdemir, “17 ile 27 TL arası maliyetle 8 çeşit ürün ve şurup almak mümkün. Bu şurupta bitkinin ihtiyacı olan 78 çeşit besin var. İsteyen kumu, taşı parktan toplayabilir. Tohum 10 günde çimlenip bitkiye dönüşüyor. Pamukta veya kumaşta bitki yetiştirmek için her gün damlayla, kumda yetiştirmek için ise ölçekle şurup veriliyor. Bitkinin güneş veya ışık görmesi yeterli. Herhangi bir mevsim veya sezona bakılmaksızın 365 gün mahsul alınabilir. Evsera’nın üretim ve pazarlama işini Odes Ges Grup adlı bir şirket yürütüyor.” dedi. (CİHAN)
Kaynak: Gıda Tarım