Google kurucularından Sergey Brin, Çin ve İran gibi ülkelerin açık kısıtlamaları, ABD’deki Çevrimiçi Korsanlığı Önleme Yasası (SOPA) ve Fikir Eserleri Mülkiyetinin Korunması Yasası (PIPA) çalışmalarının yanı sıra Facebook ve Apple nedeniyle internet özgürlüğünün hiç olmadığı kadar tehdit altında olduğunu söyledi. İngiliz The Guardian Gazetesi’ne konuşan Sergey Brin, hükümetlerin erişim ve iletişim konusunda vatandaşlarını kontrol altında tutmaya çalışması nedeniyle internet özgürlüğünün büyük bir tehdit ile karşı karşıya bulunduğuna dikkat çekti. Google kurucu ortağı Brin, “Facebook ve Apple gibi sınırlayıcı duvarlar ören şirketlerin yazılım platformlarını sıkı kontrol altına alması interneti oldukça sınırlıyor” dedi. Açık internet karşısında bu şirketlerin çok güçlü olduğunu dile getiren Brin, Çin, Suudi Arabistan ve İran’ın sansür ve sınırlamalarının da endişe verici olduğunu aktardı.
KENDİSİNİ ES GEÇTİ!
İnternetin ‘açıklık ilkeleri’ ve ‘evrensel erişim’ kavramları üzerine kurulduğunu belirten Sergey Brin, internet özgürlüğünün eksene alan röportajında Google’ın 1 Mart’ta hayata geçirdiği ve tüm servislerindeki kullanım koşullarını tek bir metinde birleştiren yeni gizlilik anlaşmasına ise değinmedi. Brin’in atladığı yeni gizlilik sözleşmesini, Guardian’ın internet sitesini ziyaret edenler gözden kaçırmazken, röportajın yer aldığı sayfadaki yorum bölümüne Google’ı eleştiren yüzlerce okuyucu görüşü geldi.
APPLE VE FACEBOOK’A DA ÇATTI
Facebook ve Apple gibi platformların kullanıcı erişimlerini kontrol altında tutmasının teknolojik inovasyonu riske attığının altını çizen Brin, bunun açık internet için tehdit oluşturduğunu öne sürerek, şunları belirtti: “Apple’ın başını çektiği akıllı telefon uygulamalarındaki bilgilerin hiçbiri arama motorları tarafından taranamıyor. Bu da içerideki bilgileri aranamaz kılıyor. Facebook’a giren veri bir daha dışarı çıkamıyor. Ancak diğer taraftan Facebook, Gmail’in içeriğini yıllardır çekiyor. Apple ve Facebook, kendi platformlarını kendi yazılımlarıyla sıkı bir şekilde kontrol ediyor. İnterneti ülkeler gibi bölüp parçalıyorlar. Şu anda internetin başındaki en büyük tehdit bu ve hiç olmadığım kadar endişeleniyorum.” Çin başta olmak üzere internette içerik engelleme sistemleri kullanan ülkelere de dikkat çeken Brin, internet için açık tehdit oluşturan buna benzer engellemelerin SOPA ve PIPA aracılığıyla ABD’de de kullanılmak istendiğine değinerek, “SOPA ve PIPA’nın çıkarılmasını destekleyen içerik endüstrisi, kendi ayağına sıkıyor. Belki de ayağından daha da kötü” dedi.
ALIŞVERİŞE ÇIKARACAK
30 milyon kişinin kullandığı fotoğraf paylaşım uygulaması Instagram’ı geçen hafta 1 milyar dolara satın alan Facebook, şimdi alışverişe de el atıyor. Abheek Anand ve Soham Mazumdar adlı iki Hintli mühendis tarafından geçen yıl kurulan ve kupon dağıtarak mağazaların gelirlerini artırmayı amaçlayan müşteri sadakat programı Tagtile, Facebook ile satın alma sürecini internet sitesinden duyurdu. Satış fiyatı konusunda ise bilgi verilmedi.