İş Bankası, Malatya’ya 30 bin fidanlık orman kurdu.
Malatya il merkezine 35 kilometre mesafede bulunan Erenli mevkisine kurulan Ormana Karaçam, sedir ve mavi servi fidanları dikildi.
Malatya Valiliğinin de desteklediği çalışma, İş Bankasının “81 İlde 81 Orman” projesi kapsamında hayata geçirildi.
Erenli beldesindeki fidan dikim töreni öncesinde Abdullah Gül Parkında, temsili olarak fidan dikimi gerçekleştirildi. Yağmur altında yapılan beldedeki fidan dikim törenine çok sayıda ilköğretim okulu öğrencisi de iştirak etti. Programın yağmur altında devam etmesi nedeniyle, çadırların altında toplanan protokol üyeleri ve ilköğretim öğrencilerine yağmurluk dağıtıldı.
Törende konuşan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Ersin Özince, 81 İlde 81 Orman Projeleri kapsamında Malatya’da da orman kurma çalışması yürüttüklerini söyledi. Bugün projelerinin 52’nci gününde olduklarını dile getiren Özince, bu projeyi, Türkiye Erozyonla Mücadele Ağaçlandırma ve Doğal Varlıkları Koruma Vakfı (TEMA) ile Çevre ve Orman Bakanlığının birlikte yürüttüğünü duyurdu.
Özince, şöyle konuştu:
“Bugün hepimizin gördüğü gibi iklimsel olaylar son derece farklı. Dünya özellikle küresel ısınmanın etkisi ile çok değişik bir meteorolojik evre yaşıyor. Hiç bir bitkinin yetişmediği Antartika kıtasında çok ciddi bitki yetişmesi başlamış, kuzey kutbunda büyük deniz alanları açılmakta. Bir yanda bildiğiniz gibi dünyayı seller çok ciddi tehlikelerle karşılaştırıyor. Her şeyden önemlisi de, ülkemizde TEMA’nın esas konusu olan toprak erozyon kaybı inanılmaz boyutlarda. Ülkemizdeki toprakların 4’te 3’ü aktif erozyon etkisinde. Her yıl 500 milyon ile 1 milyar ton arasında verimli tarım toprağı kaybediyoruz. “
Malatya’da, özellikle Vali Ulvi Saran’ın önderliğinde erozyona karşı yürütülen faaliyetlerin ve dağlardaki teraslamaların gelecek için çok ümit verici olduğunu kaydeden Özince, “Yürütmekte olduğumuz 81 İlde 81 Orman Projesi 5 yıl sürecek. 5 yılda dikilmiş orman arazilerinin bakımı yapılacak” dedi.
Bugün Malatya’da 20 hektarlık alana yörenin iklim koşullarına uygun 30 bin adet fidan diktiklerini anlatan Özince, “Bugüne kadar bin hektara yakın alana 1 milyon 100 bini aşkın fidan dikimi gerçekleştirildi” dedi.
Bugün dikilen fidanları gelecek nesillere emanet eden Özince, “Dilerim yeni nesiller bizim yaşımıza geldiklerinde bu dağlar onların diktiği ağaçlarla yemyeşil olur. Her şeyden önemlisi de toprağımız erozyona kurban gitmez” ifadesini kullandı. Malatya Valisi Ulvi Saran da 81 İlde 81 Orman Projesi’nin önemine işaret etti.
-“İŞ BANKASI’NI 30 BİN FİDANLA BIRAKMAYACAĞIZ”-
Saran, projenin herhangi bir tanımlama, ifade ile ölçülemeyecek kadar önemli ve anlamlı bir girişim olduğunu kaydederek, şunları söyledi:
“Bu girişimin başka bir kuruma çevresel sorumluluk açısından önemli bir örnek olmasını bekliyorum. Çünkü kişilerin ve kurumların sosyal sorumluluk anlayışları olduğu gibi çevresel sorumluluk anlayışları da olmalı. İş Bankası ve TEMA bu konuda yapılması gerekeni en güzel şekilde yaptılar. Yalnız kendilerine kısa bir belirleme ile Malatya’nın çevre, erozyon ve yeşillendirme çalışmaları, fidan dikim çalışmaları yönünde taşıdığı önemi vurgulamak istiyorum. Bugün Malatya 81 il arasında ağaçlandırma ve erozyonla mücadelede Türkiye birincisi olmuş bulunuyor. Uygulamamızın Türkiye’de denenmeyen yönleri var. İş Bankasını 30 bin fidanla bırakmayacağız. Malatya’nın Türkiye’de çok özel ve anlamlı bir yer edinmiş olması dolayısı ile bir Rüçhan Hakkı olarak Malatya’ya buradaki ağaçlandırmanın dışında da farklı bir ağaçlandırma yapılması konusunda ilgilerini ve yardımlarını talep edeceğiz. “
Konuşmaların ardından yaklaşık 15 dakika yağmurun dinmesi beklendi. Daha sonra fidanların dikimi gerçekleştirildi. (AA)