Ispanak Yetiştiriciliği

0
2703
Ispanak Yetiştiriciliği

Ispanak yetiştiriciliğinde iklim önemli bir etmendir. Serin iklimi sever. Soğuk havalara ve dona karşı dayanıklıdır. Hatta bu tür havalar ıspanağın işine yarar. Daha sağlıklı filizlenir.

Kış mevsimi boyunca ülkemizin her yerinde tüketilen bir sebzedir. Ispanağın güçlü bir kök yapısı vardır. Kazık kök şeklindedir. Ispanak yetiştiriciliğini her tür toprakta kolaylıkla yapabilirsiniz. Ispanak seçici değildir. Bitkinin iyi gelişebilmesi için ekim yapacağınız alanda yeterli besin maddesi ve su bulunmasına özen gösterin. Toprağınız verimliyse ek gübre takviyesine gerek olmaz. Ispanak yetiştiriciliğinde tohum kullanılır. Adı tohumdur ama aslında yalancı bir meyvedir. Ekim için önce bahçe toprağınızı belleyin. Sonra tırmıkla düzleştirin. Tohumları havadan, aralıklı olarak serpin. Üzerlerini kapatıp toprağı sıkıştırın. Ispanak yağmurlama şeklindeki sulamadan hoşlanır.

Ispanak Yetiştiriciliği

Tohum ortalama 10 günde çimlenir. Çimlenince fidelerin zayıf olanlarını sökün. Yabancı otları temizleyin.

Gün boyu güneş ışığı alan bölgelere ekmeniz yerinde olur. Gerçi gölge olan yerlerde de sıkıntı yaratmaz. Fakat ışığı bol alırsa, bitki sapının boyu kısalır. Bu da ıspanakta tercih edilen bir şeydir.
Ne kadar dikkatli olursanız olun, hava koşulları ıspanak yetiştirmede birinci derece öneme sahiptir. Erken ekilen ıspanaklar geç ekilenlere göre kış şartlarından daha fazla zarar görür. Azar azar ekerseniz daha sağlıklı ve lezzetli ıspanaklar yetiştirebilirsiniz. Havalar ısınmaya başlayınca ekimi durdurun. Soğuyunca tekrar ekin. Sonbaharda ekilen ıspanaktan 5-6 ay ürün alınabilir. Ispanak yetiştiriciliği nde hasadı bıçakla yapın. Ispanakların önce kalın yapraklı olanlarını toplayın. İnce yapraklılar büyümeye devam etsin. Ispanak yapraklarının uçlarında sararma olması istenmeyen bir durumdur. Keza yaprak damarlarının belirgin olması da tercih edilmez. Bahçenizde patatesin yanına ıspanak ekmeyin. Baklagiller, kereviz, bezelye ve soğanın yanına ise rahatlıkla ekebilirsiniz. Ispanak, besin değeri yüksek, C vitamini bakımından zengin bir bitkidir. Yaprakları yenir. Yetiştirme açısından tek yıllıktır.

Bir Cevap Yazın