Isparta’nın güldeki liderliği tehlikede

0
1365
Isparta’nın güldeki liderliği tehlikede
Isparta Gül Tarlası

Akademisyenler ve sektör temsilcilerinden oluşan Isparta Gülü İhtisas Komisyonu, 6 aylık çalışma sonunda hazırladığı raporu kamuoyuna sundu. Süleyman Demirel Üniversitesi’nde (SDÜ) yapılan basın toplantısına komisyon üyelerinin yanı sıra SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu ve rektör yardımcıları da katıldı.

Raporla ilgili bilgi veren Prof. Dr. Karlı, dünya yağ gülü üretiminin yüzde 90′lık kısmının Türkiye ve Bulgaristan tarafından karşılandığını söyledi. İki ülke arasındaki rekabette Türkiye’nin payının giderek azaldığını ifade eden Karlı, “Gülün, Türkiye’de 22 bin dekar olan ekim alanı Bulgaristan’da ciddi oranda arttı ve 40 bin dekara ulaştı. Ayrıca Isparta’daki gül bahçeleri gittikçe yaşlanıyor ve verimi düşüyor. Bulgaristan sürekli yeni yatırım ve teşviklerle ön plana çıkıyor. Önlem alınmazsa gül sektöründe ciddi sıkıntılar söz konusu olacak” dedi.

Uzaktan algılama ve haritalama teknikleri gibi modern teknik ve teknolojiyi kullanılarak dikim alanları, bahçe yaşı, ürün gelişimi ve rekolte tahmini yapılması gerektiğini dile getiren Karlı, gül üretiminde yaşanan sorun ve çözüm önerileri konusunda şunları söyledi: “Parfüm ve kozmetik sanayisinin gelişmesini sağlayacak Gül Vadisi Projesi hayata geçirilmeli. Sektörde üretim projeksiyonlarının olmaması sebebiyle her 10 yılda bir kriz görülüyor. Bu sebeple Isparta gülü için stratejik üretim planlaması yapılmalı. Dünya uçucu yağ pazarındaki büyüme oranı esas alınarak gül üretim alanlarını artırma ve gençleştirme programı oluşturulmalı. Mevcut gül bahçelerinin çoğu ekonomik verim yaşını aşmış yaşlı gül bahçelerinden oluşuyor. Bu yüzden çay tarımında uygulanan ‘gençleştirme budama tazminatı’, gül tarımı yapan işletmeler için de uygulanmalı.”

Organik gül yağı talebine göre üretim planlaması yapılması gerektiğini dile getiren Karlı, alımlarda yeni bir fiyatlandırma politikasına gidilerek günün erken saatlerinde hasat yapanla geç yapan arasında teşvik edici pirim sistemi kurulabileceğini belirtti. Isparta gülünün dünyada sınırlı alanlarda üretilebilen, tarihi ve geleneksel özelliklere sahip stratejik bir ürün olduğunu hatırlatan Karlı, kültürel miras diye gelecek nesillere aktarılması ve kırsal turizmde kullanılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: http://ziraatcim.net

Bir Cevap Yazın