İstanbul’u Şile doyuracak

0
1007
İstanbul'u Şile doyuracak

Bünyesinde kırka yakın sivil toplum kuruluşu barındıran Sağlıklı Gıda Platformu üyeleri, 11 KASIM Pazar günü Şile’nin Ovacık Köyü’ne organik tarım yapılan çiftlikleri ziyaret etti.

Sağlıklı Gıda Platformu(SGP)’nun fikir babalığını yaptığı Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın hayata geçirmesiyle büyük destek gören teşhir uygulaması, tarladan sofralara kadar geçen süreçte gıdaların doğal haliyle insana ulaşması ve toplumun sağlıklı gıda besinleri tüketebilmesi için mücadele veriyor.

Bu bağlamda İstanbul’un yaş sebze ve meyve ihtiyacını karşılayabilecek ve Pazar haline getirildiği takdirde 15 milyonluk İstanbul’un gıda ihtiyacına cevap verebilecek potansiyele sahip olan Şile ,İstanbul’un geleceği açısından da büyük önem taşıyor.

Bu amaçla hem Şile köylüsünün göç olgusuna dikkat çekmek hem de üretici konumunun sürdürülebilir olmasına katkıda bulunmak amacıyla; sektörün önde gelen firma yetkilileri, tüketici dernekleri ve ticaret odası başkanlarının da geniş katılımıyla Şile’nin Ovacık Köyü’nde incelemelerde bulunuldu.

Tohum takas şenliği

Türkiye’de 4 Kasım Pazar günü Şile’nin Ovacık Köyünde yapılan tohum takas şenliğinin hamisi Fatma Denizci, Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu ve Ovacık Köyü muhtarı Osman Coşkun’un da katılımıyla şenliğin yapıldığı köyde incelemelerde bulunan SGP üyeleri, orman tarımının yanı sıra, organik tarımın yapıldığı çiftliklere de ziyaretlerde bulundu.

Şile bıçak sırtı aşamasında

Şile Belediye Başkanı Can Tabakoğlu;’’Bir kentin ekonomik sürekliliğini ortaya koyma mücadelesi veriyoruz.

Bir kentin yerel idare ve kamu muhatapları nezdinde ekonomisi doğru tanımlanmamışsa, ekolojisinden, sosyal ve kültürel yapısından söz edemezsiniz. Şile aslında bir eşikte, bir bıçak sırtı aşamasında’’dedi.

Şile’yi hiç zorlanmadan Pazar haline getirebilirsiniz

Tabakoğlu;’’Şile’de Kasım ayı başında bir organizasyon yaptık. Türkiye’de iki yıldan beri yapılan tohum takas şenliği adı altında.Sivil inisiyatifin, sosyal medya aracılığı ile duyarlı kitlelere ulaşabilen organizasyon yapısının başarılı örgütlenmesidir.Dünyada on yıldır yapılan bir şenlik.

Özellikle, Hindistan ve Yunanistan örnekleri var. Çünkü, dünya iyiye gitmiyor ve bunu fark eden bilinçli insanların sahip oldukları değerleri korunma anlamında, zevkli yaşama ya da gurmelik yapma anlamında değil, değerleri koruma ve kendine değer verme anlamında böyle bir bilinçliliği ve farkındalığı var’’dedi

Tabakoğlu;’ Biz o şenlikte çok fazla mücadele etmeden, bir çok insanın buraya geldiğini gördük. Ve bir şey örnekledik Şile’li insanımıza.Bakın, sizde değerli olan bir şey var. Ve bu değerin farkında olan da bireyler var.
Hiç zorlanmadan, burayı Pazar haline getirebilirsiniz.Ama , sizi değerli kılanların, önce farkına varacaksınız. Yetiştirdiklerinizin, köy evlerinizin farkına varacaksınız. Köylüyü farkındalığa sevketmek bizim ve sizin göreviniz.

Toplumun, bu yörelerin değerinin farkına varmasının gerekçesini en azından bilmesi de sizin göreviniz. Salt, Şile korunmalı demenin de çok da yeterli olmayacağını ben iddia ediyorum. Olayın ekonomik boyutunun tanımlı kılınmamasıdır. Sadece, koruyalım demekten ibaret bir mücadelenin yeterli olmayacağının bilinmesidir.

Perakende piyasasında ciddi bir Pazar haline gelebilir. Bizim, ciddi anlamda bir köprüye ihtiyacımız var. Aksi takdirde akıntıya karşı kürek çekiyoruz. Köyler ve araziler yerinde kalır ama yarın bu doğayı da yerinde bulamayabilirsiniz. Önemli olan doğru üretim sürecini başlatabilmektir’’dedi.

Kaynak: http://retailnews.com.tr/sn/news/pt/full/lang/tr/catId/57/id/16580/seo/Istanbul

Bir Cevap Yazın