İşte barajlardaki son durum

0
937
Iste-barajlardaki-son-durum

Türkiye’nin gündemi haftalardır her gün, hatta bazen gün içinde tekrar tekrar değişiyor. Operasyonlar, görevden almalar, atamalar, mahkeme kararları, siyaset dünyasından gelen çarpıcı açıklamalar…

Bu gündem fırtınası arasında gerilerde kalmış ürkütücü bir gündem maddesi var ki, 7’den 70’e herkesi çok yakından ilgilendiriyor: SUSUZLUK… Tarım Bakanı’nın sözüyle, “Türkiye şiddetli bir meteorolojik kuraklık yaşıyor…” Kar, yağmur yağmıyor. Barajlardaki su seviyesi her gün dibe doğru iniyor. Konunun, aslında tüm gündem maddelerini bir kenara atıp birinci sıraya çıkaracak gelişme olduğunun en net açıklaması da İSU Genel Müdürü’nden geliyor: Türkiye’nin nüfusu en yoğun olan kentlerinden biri olan Kocaeli’ne su sağlayan Yuvacık Barajı’da 15 günlük su kaldı!

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, “Bugünlerde de Türkiye, yine endişe ile izlediğimiz şiddetli bir meteorolojik kuraklık yaşıyor. Dileriz, umarız ve dua ederiz ki bu önümüzdeki haftalarda son bulur” dedi. Kocaeli Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürü İlhan Bayram da Kocaeli’ne su sağlayan Yuvacık Barajı’nda 15 günlük su kaldığını açıkladı. Bu sözler üzerine barajların bağlı olduğu Devlet Su İşlerinden Sorumlu olan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’na Türkiye’de barajların son durumunun ne olduğunu sorduk. Eroğlu öncelikle Türkiye’nin hiçbir ilinde içme suyu sıkıntısı bulunmadığını söyledi. Ancak bu mevsimin barajlardaki su seviyesinin en düşük olduğu dönem olduğunu vurguladı. “Buna rağmen hiçbir ilimizde şuan itibariyle içme suyu sıkıntısı yoktur” dedi.

ENDİŞEYE GEREK YOK AMA SUYU İDARELİ KULLANIN!

Bütün şehirlerde yeterli içme suyu temini için gerekli tedbirlerin alındığını belirten Eroğlu, endişeye mahal verecek bir durum bulunmadığını söyledi. Vatandaşlara ise bir çağrıda bulundu: “Ama vatandaşlarımızdan da suyu tasarruflu kullanmalarını bekliyoruz.”

İSTANBUL’DA YARI YARIYA AZALDI

Bakanlıktan alınan verilere göre İstanbul’daki içme suyu barajlarındaki doluluk oranları geçen yıl yüzde 68.4 iken; yağışlardaki azalma dolayısıyla dün itibariyle bu oran yüzde 31.2’ye düştü.

Başkent Ankara’da yüzde 27.8 olan oran, yüzde 24.1 seviyesine geriledi.

Bursa’da ise geçen yıl yüzde 54.1 olan doluluk oranı yüzde 42.4’e indi.

İZMİR’DE DOLULUK ARTTI

İzmir’de geçen yıl içme suyu barajlarının doluluk oranı yüzde 47.7 iken dün itibariyle bu oran yüzde 56.3 oldu.

SULAMADA DURUM NE?

Sulama barajlarındaki durumun da içme suyu barajlarından çok farklı olmadığı görüldü.

İşletmede olan 204 adet sulama maksatlı barajda doluluk oranı geçen yıl yüzde 50 civarındayken, dün itibariyle 45,5 oldu. Doluluk oranı yüzde 21’lik kritik seviyenin altına inen baraj sayısının ise 54 olduğu bildirildi.

ENERJİ BARAJLARINDAKİ DURUM

İşletmede olan ve enerji üretilen 88 barajdaki, doluluk oranı yüzde 44.6. Türkiye’nin tükettiği elektriğin neredeyse yarısı Fırat ve Dicle Havzasındaki barajlardan karşılanıyor. Hidroelektrik enerjinin yüzde 48’ini karşılayan bu havzadaki barajların doluluk oranı ise geçen yıla göre yüzde 1 artmış bulunuyor. Bakan Eroğlu, bunun da hidroelektrik enerjisi üretiminde bir sıkıntı olmayacağı anlamına geldiğini vurguladı.

18 MİLYON KİŞİYE DAHA İÇMESUYU SAĞLANACAK!

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın 81 il için İçmesuyu Eylem Planı hazırladığını ve 204, 2050 ve hatta 2071 yıllarına kadar içmesuyunun planlandığını anlatan Bakan Eroğlu, “İnşaatları devam eden 36 adet proje tamamlandığında 18 milyon kişiye daha içmesuyu sağlanmış olacak” dedi.

“İSTANBULLU RAHAT OLSUN 2071 YILINI BİLE PLANLADIK”

İstanbul’a su sağlayan Melen Projesi kapsamında dünyada ilk kez iki kıtayı uzun sualtı tüneli olan Boğaziçi Tüneli ile denizin 135 metre altından birleştirdiklerini anlatan Eroğlu, bu sayede İstanbul’a günde 700 bin m3 su temin edildiğini vurguladı. İstanbul’un suyunu 2071 yılına kadar teminat altına almak için Melen, Sungurlu ve Osmangazi Barajları yapılacağını söyledi.

“İZMİR’İ DE 2040’A KADAR HALLETTİK”

Bakan Eroğlu, Gördes Barajı ve 2 metre çaplı İsale Hattı ile de İzmir’in içme suyu problemini 2040 yılına kadar çözdüklerini belirterek, İzmir’e sadece içmesuyu temini için 508 milyon lira yatırım yapıldığını açıkladı.

GEREDE: ANKARA’YI 2050’YE KADAR ÇÖZECEK

Eroğlu, Ankara’nın 2050 yılına kadar içmesuyu problemini çözecek olan Gerede Projesi’ne 2010 yılı sonunda başladıklarını ve bu yıl sonunda bitirmeyi planladıklarını ifade etti.

haber46

Bir Cevap Yazın