Hayvancılık Kooperatifleri Merkez Birliği (HAYKOOP) Genel Başkanı Ahmet Ertürk, yaklaşan kurban bayramı öncesi yapılmak istenen dana ithalatı için duyarlı olmaya çağırdı.
Kurban Bayramı öncesinde et fiyatlarının yükseleceği ve canlı hayvan temininde sıkıntılar olacağı iddiaları ile kasaplık, besilik, canlı hayvan ve et ithalatı istenmektedir diyen 22. ve 23. dönemler Aydın Milletvekili, HAYKOOP Genel Başkanı Ahmet Ertürk; “Sektörümüzün bu konuda duyarlılık göstermesi ve üreticilerimizin daha dikkatli olmaları kendi ürettikleri besi danalarının yerine yurt dışından ithal edilmek istenen danalara karşı duyarlı olmaları, hassasiyet göstermeleri gerekmektedir” şeklinde konuştu.Yeteri kadar besi materyali ülkemizde ve üreticilerimizde mevcuttur diyen Genel Başkan Ertürk; “2012 yılında 777 bin büyükbaş hayvan kesilmiş iken 2013 yılında 1 milyon 490 bin danamız mevcuttur. Yine 2012 yılında 2 milyon 200 bin küçükbaş hayvan kesilmiş iken 2013 yılında 3 milyon 500 bin koyun ve keçimiz mevcuttur. Hayvan sayımız bu kadar artmış iken, birilerinin kazancı artsın rant sağlasın ve ceplerine para girsin diyerek ithalatı kabul edemeyiz.
Ayrıca et fiyatları da 2010 yılı Ağustosunda karkas kırmızı et 15.73 kuruş iken, 2013 yılında Ağustos ayı itibarı ile 16.00 liradır. Birim fiyatları da artmadığına göre ithalat talebi doğru değildir. Bunun yanında Avrupa ülkeleri kırmızı et ile birlikte domuz eti tüketmektedirler. Biz Müslüman bir ülke olarak domuz etini haram saydığımızdan yemediğimiz için Avrupalılar lop kırmızı eti ve besilik danalarını bizlere yani ülkemize ithal etmek, satmak istemektedirler. Bizim çiftçilerimizin inekleri doğum yaptığında dişisi damızlık adayı, erkeği ise besilik dana materyalidir. Hoştayn, Mantafon, Simental, yerli ırk Jersey gibi ırklarımızın erkek yavruları ile koyun ve keçilerimizin erkek kuzuları Türkiye’mizin kırmızı et ihtiyacını karşılamaktadır. Şu anda ise yeteri kadar hayvanımız mevcuttur. Fiyatlarımız ise kesinlikle yüksek değildir. Örneğin canlı bir kuzu 300-400 lira arasındadır. Fiyatların yükselmesi tehdidine karşılık Bakanlığımız bünyesinde yeni oluşturulan ‘Et ve süt müdahale Kurumu’ hem fiyatların yükselmesinde tüketiciyi, fiyatların düşme tehlikesine karşılıkta üreticilere koruma görevi yapmaktadır” dedi.Hayvancılık sektörünün sıkıntılarını aşıp artık ayağa kalktığını söyleyen Ahmet Ertürk; “Kuraklıktan kaynaklanan sıkıntılar ve sorunlar bitmiştir. Kaba yem destekleri, hayvan başı destekler, süt ve et destekleri, üreten çiftçilerin üretimlerini sürdürebilmeleri için çok önemlidir. Bakanlığımız bu konuda üzerine düşeni fazlası ile yapmaktadır. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehdi Eker, Hayvancılık Genel Müdürü Mustafa Kayhan, Reform Genel Müdürü Gürsel Küsek ile Et ve Süt müdahale Kurum Başkanı İsmail Kemaloğlu’na üreticiler olarak hayvan ithalatı konularında üretici lehine sergiledikleri dik duruş için teşekkür ediyoruz” dedi. Açıklamasını sürdüren Ertürk; “Şu anda hayvan ithal edersek elimizde bulunan erkek yavrularımızı ne yapacağız. Ülkemizin doğusu hayvancılık ile geçinmektedir. 3-5 yıl sonra kasaplık hayvan bulamayabiliriz. Ülkemizde yetişen ve bize süt veren anne ineklerimizin erkek buzağılarını olmayan ve olmadık sebeplerle ithal etmeye kalkmak hayvan sektörüne yapılacak olan en büyük kötülüktür” ifadelerini kullandı.
haber46