İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörlüğü, İTÜ Moleküler Biyoloji-Genetik ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nce (MOBGAM), GDO incelemesine ilişkin verilen raporlardaki sonuçların, “süreçteki usul ve deneysel kurgu hataları” nedeniyle teknik olarak geçersiz olduğunu bildirdi.
Yapılan analizlere istinaden MOBGAM tarafından verilen raporlarda MRS00022996, MRS00032270, MRS00032375 no’lu pirinç numunelerinde LLRice601 ve Bt3 ırklarının birlikte var olduğunun tespit edildiğinin bildirildiği aktarılan açıklamada, şöyle denildi:
“Konunun kamuoyundaki hassasiyeti nedeniyle MOBGAM tarafından verilen raporların incelenmesi için Rektörlüğümüz tarafından kurulan komisyon, süreçte usul ve deneysel kurgu hataları olduğunu saptamıştır.
Verilen raporlarda uygulanan deneysel yöntemlerin, pirinçlerde saptandığı iddia edilen GDO’nun kontaminasyondan kaynaklandığı riskini değerlendirecek kurguda oluşturulmadığı anlaşılmıştır. Dolayısıyla MOBGAM tarafından verilen raporlarda belirtilen sonuçlar teknik olarak geçersizdir.”
Eker: Haberler yanlış
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, İTÜ’nün açıklamasından önce, Mersin Limanı’nda ele geçirilen ve GDO’lu olduğu öne sürülen pirinçle ilgili, zaman zaman yanlış haberlerin yayıldığını söyledi. Türkiye’de insan gıdası olarak tüketilmek kaydıyla hiçbir GDO’lu ürünün ithaline izin vermediklerini dile getiren Eker, “Denetimler bu konuda çok sıkı.
Hiçbir şekilde insanımızın endişe etmesine asla gerek yok. Ne üretiliyor, ne üretimine izin veriliyor, ne de ithalatına izin veriliyor” dedi. Eker, kamuoyunda pirinçle ilgili yer alan tartışmalarda, bir üniversitenin laboratuvarından kaynaklanan yanlış teşhisin olduğuna işaret etti.
Kaynak: http://ekonomi.milliyet.com.tr/
resim: trabzondanhaber.net