İyi Tarımda Aslan Payı Akdeniz Bölgesinin

0
932
İyi Tarımda Aslan Payı Akdeniz Bölgesinin

Bayraktar, Türkiye’de iyi tarım uygulamalarının giderek geliştiğini belirterek, 2014 yılı itibarıyla iyi tarım uygulamalarıyla yapılan üretimin 4 milyon 151 bin 661 tona yükseldiğini bildirdi.
Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, birim alandan daha fazla ürün alabilmek için tarımda kimyasal girdilerin kullanıldığı konvansiyonel üretimde, kimyevi gübrelerin bilinçsiz ve aşırı kullanılmasının, ekolojik denge ile çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin görülmeye başladığını anımsattı.
Bayraktar, bu nedenle özellikle gelişmiş ülkelerin, çevre, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeyen üretim modeli arayışı içine girdiğini ifade ederek, bu arayış sonucunda ortaya çıkan iyi tarım uygulamalarıyla çevre, hayvan ve insan sağlığına zarar vermeyen tarımsal üretimin yapılması ile doğal kaynakların korunması, tarımda izlenebilirlik, sürdürülebilirlik ve gıda güvenilirliğinin sağlanmasının amaçlandığını kaydetti.
“İYİ TARIM UYGULAMALARI GELİŞİYOR”
İyi tarım uygulamalarının bugün dünya ticaretinin de gündeminde yer aldığına ve büyük perakendecilerin üreticilerden kaliteli ve güvenilir ürün talep ettiğine dikkati çeken Bayraktar, “Türkiye’de iyi tarım uygulamaları giderek gelişiyor ve yaygınlaşıyor. 2014 yılı itibarıyla iyi tarım uygulamalarıyla yapılan üretim 4 milyon 151 bin 661 tona yükseldi” ifadesini kullandı.
Bayraktar, iyi tarım uygulamalarıyla üretimde, en büyük paya yüzde 61 ile Akdeniz Bölgesi’nin sahip olduğunu, onu yüzde 27,8 ile Ege, yüzde 4,6 payla İç Anadolu, yüzde 2,8 ile Marmara, yüzde 2,2 payla Güneydoğu Anadolu, yüzde 1,5 payla Karadeniz ve yüzde 0,1 payla Doğu Anadolu bölgelerinin izlediğini belirtti.
İyi tarım uygulamalarıyla en çok yaş sebze ve meyve ile mısır, pamuk, çeltik, buğday, arpa ve tıbbi ve aromatik bitkilerin üretiminin yapıldığını aktaran Bayraktar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca yürütülen İyi Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi ve bu alanda yürütülen projeler sayesinde sektöre sağlanan desteklerle iyi tarım uygulaması yapan üretici sayının yıllar itibarıyla da arttığını bildirdi.
“MEYVE SEBZE ÜRETİCİLERİNE DEKAR BAŞIN 50 LİRA”
Bayraktar, iyi tarım uygulamaları yapan meyve-sebze üreticilerine 2015 yılı için dekar başına 50 lira, örtü altında iyi tarım uygulamalarını yapan üreticilere ise 150 lira ödenmesinin kararlaştırıldığına dikkati çekerek, geçen yıl süs bitkileri ve tıbbi ve aromatik bitkilerin de destekleme kapsamına alındığını anımsattı.
Bu alanda iyi tarım yapan üreticilere dekar başına 100 lira ödenmesinin kararlaştırıldığını hatırlatan Bayraktar, 3 Şubat’ta başlayan iyi tarım uygulamaları desteği başvurularının 17 Mart’ta sona ereceğine işaret etti.
İyi tarım uygulamaları ödemelerinin meyve, sebze, süs bitkileri, tıbbi aromatik bitki ürünlerinde yetkilendirilmiş kuruluşlarca sertifikalandırılan tarım arazilerinin Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) işlenmesi sonucu, desteğe tabi alanın hesaplanarak yapılacağını belirten Bayraktar, “Verilen destekler, sektörün gelişmesi, bin bir emekle bu üretimi yapmaya çalışan üreticilerimiz açısından sevindiricidir” ifadesini kullandı.
Bayraktar, iyi tarım uygulamalarındaki ürünlerin sertifikalandırıldığına dikkati çekerek, Türkiye’de bu yöntemle üretilen ürünlere talebin arttığını da vurguladı.

Bir Cevap Yazın