İzmir Çiftçi Örgütleri Platformu üyeleri bir araya gelerek Türk tarımının çöküş nedenlerini tartıştı. Platform sözcüsü Prof Dr. Mustafa Kaymakçı Büyükşehir yasasına dikkat çekerek, “yasa ile birlikte Tük tarımının çöküşü hızlanıyor” dedi.
İzmir Çiftçi Örgütleri Platformu üyeleri Alsancak’ta düzenledikleri basın toplantısında Türk Tarımının çöküş nedenlerini sıraladı. İzmir Çiftçi Örgütleri Güçbirliği Platformu Sözcüsü Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı ve platform üyeleri Türkiye’nin özellikle son dönemde ithalata daha fazla yöneldiğini bunun sonucunda gıda egemenliğini yitirdiğini belirttiler. Kaymakçı “Bu dönemde ekonominin genelinde yıllık ortalama büyüme oranı yüzde 4.6 olarak gerçekleşmesine karşılık, tarımdaki büyüme hızı yüzde 2.2 de kalmıştır” dedi.
“OKUL SÜTÜ PROJESİ ÇİFTÇİNİN DURUMUNA ÖRNEK”
Ülkemizde çiftçi örgütlerinin sayısının çok fazla olduğunu fakat hiçbirinin güçlü olmadığını belirten Kaymakçı, bu sorunun çözümünün örgütlerin birleşmesi ve çiftçilerin sanayileşerek tüketiciyle arasındaki taşeron firmalara ihtiyacının ortadan kalkması olduğunu belirtti. Buna örnek olarak Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Okul Sütü Projesini” gösteren Kaymakçı, bakanlığın ihale sonucunda 1lt süt için 2.5 TL ödediğini, çiğ süt üreticisinin ise 1 TL sütü 90 kuruşa verdiğini ifade etti.
BÜyükşehir Yasası’na da değinen Kaymakçı “Türkiye tarımının çökertilmesi isteniyorsa Büyükşehir Yasası buna olanak sağlıyor” dedi. Tarım Yasalarının yeniden düzenlenmesini öneren platform sözcüsü mevcut Tarım Politikası sonucunda istatistiklere göre 2012 yılında 2 milyonu aşkın çiftçinin tarımdan koptuğunu ve çiftçilerin bir yıl öncesi 6 bin, 7 bin TL’ye aldıkları hayvanları 2 bin-3 bin TL’ye ellerinden çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade etti.
Kaynak: Haberler.com