Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Süt Eylem Planı’nın ikinci basamağı olan İzmir İlinde Çiğ Süt Verimini ve Kalitesinin Arttırılması Projesi’nin kapanış toplantısı Zeytincilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda düzenlenen kokteyl ile gerçekleştirildi.
Yapılan törene Vali Yardımcısı Hüseyin İçten, İl Müdürü Ahmet Güldal, İl Müdürlüğü yöneticileri, Bağlı Kurum Müdürleri, İlçe Tarım Müdürleri ve projede görev alan teknik personelin yanı sıra Ege-Vet Genel Müdürü Tahir S. Yavuz, sektör temsilcileri ve projeye destek veren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi öğretim üyeleri katıldı.
Açış konuşmasını yapan İl Müdürü Ahmet Güldal, “Proje dahilinde yapılan eğitim çalışmalarının artık kendiliğinden devam etmesi gereklidir. Adımımızı attığımız her işletmede yapılan eğitimin süt sığırı işletmelerindeki yansımalarını görmemiz ve sürekli iyileştirmeyi teşvik etmemiz lazım.
Aynı Proje Bakırçay Havzasında da Uygulanacak
Halihazırda sadece Küçük Menderes Havzasında uyguladığımız bu projeyi Bakırçay havzasında da uygulamak gibi bir hedefimiz var. Bu il müdürlüğünün hedefidir. Daha da uzmanlaşan saha çalışanları ile Bakırçay havzasında yaklaşık 5 bin işletmede proje yürütülecektir. Aynı eğitim ve çalışmalar devam edecektir. Amacımız İzmir’de Avrupa birliği normlarında Türkiye’nin en kaliteli sütünün sahadan, sanayiciye ve tüketiciye ulaşmasını sağlamaktır. Projenin sonuçlarının başta üreticilerimize, ilimize ve ülkemiz ekonomisine katkılar sağlamasını diliyorum” diye konuştu.
Toplantıda projeyi istatistiklerle özetleyerek bir sunum yapan Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şubesi Müdürü Ayşe Şener ise “2013 yılından bu yana çok zor koşullarda ilçelerdeki arkadaşlarımız özverili bir şekilde çalışarak projemizi gerçekleştirdiler.” Dedi.
Projenin uygulandığı Küçük Menderes Havzasının Türkiye’nin ve Ege Bölgesinin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olduğunu belirten Denizli, 2013 yılında projenin hayata geçmeye başladığını ve 7 bin 732 süt sığırı yetiştiriciliği yapan işletmeyle ilk önce anket çalışması yapıldığını söyledi. Denizli, “Mevcut durumun tespit edilmesinin ardından, 16 bin hayvan yetiştiricisine; üretilen çiğ sütün kalite düzeyinin mevzuata uygun hale getirilmesi, süt üretiminin arttırılması, insan ve hayvan sağlığının korunması ile ilgili eğitimler verildi. Hayvan refahına yönelik de bilgiler aktarıldı” dedi.
Gelecekteki her çiçeğin şu an bir tohumun içerisinde olduğunu düşünerek hareket ettiklerini belirten Denizli, “Biz bu projeyle işte bu tohumları ektik. Bu sadece fragmandı. Asıl film şimdi başlıyor” diyerek de İzmir il Müdürlüğünün gelecek yıllarda yapılacak çalışmalarının önemine vurgu yaptı.
Sunum ve kokteylin ardından projeye katkıda bulunanlara plaketler verildi.