İzmir Ticaret Borsası (İTB) öncülüğünde kurulan lisanslı depo ile tarım ürünlerinin işlem göreceği elektronik platform, 22 Mart’ta Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı tarafından hizmete açılacak. Bakan Yazıcı önce Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş’nin (ELİDAŞ) Selçuk Belevi’ndeki tesislerini, hemen ardından da İTB’nin tarihi binasındaki elektronik platformu (İZBEP) hizmete açacak. İTB’nin elektronik platformunda pamuk konusunda faaliyet gösteren lisanslı depo işletmelerince üretilecek ürün senetleri ve alivre sözleşmeleri işlem görecek.
Entegre çalışma
İTB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve ELİDAŞ Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, Türk tarım sektöründe devrim niteliğinde iki büyük adım attıklarını söyledi. İTB öncülüğünde Türkiye’deki 18 kuruluş tarafından kurulan ELİDAŞ’ın açılışını Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı’nın yapacağını belirten Kocagöz, Bakan Yazıcı’nın kendilerine açılış günü lisanslarını teslim edeceğini söyledi. Kocagöz, açılışa Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’i, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nu da davet ettiklerini açıkladı. İTB öncülüğünde hayata geçirilecek iki projenin sadece Ege Bölgesi değil tüm tarım sektörünü yakından ilgilendirdiğini belirten Kocagöz, elektronik platformunun lisanslı depoyla entegre şekilde çalışacağını söyledi.
Makbuzlar saklanacak
Kocagöz, “ELİDAŞ’ta ürün kabulüne başladık. Açılışa kadar denemeler devam edecek. Açılıştan sonra faaliyetler hızlanacak. Pamuk sezonu Eylül’de açıldığı için o döneme kadar pratik yapacağız. Lisanslı depoya emanet edilen her ürün karşılığında verilen makbuzlar aynı gün açılacak elektronik platformda işlem görecek. Makbuzu üretilen her ürün borsada alınıp satılabilecek. Bizimki mevcut sistemlerden farklı olacak. Elektronik saklama ortamında bulunacak makbuzları tüm Türkiye’den yatırımcılar görecek. Sistem sağlıklı çalıştığı takdirde her iki proje de Türk tarımının önünü açacak” dedi. Kocagöz, “Üreticinin ELİDAŞ’a koyduğu ürün karşılığı oluşturulacak makbuzlar hem üretici de hemde Merkezi Kayıt Kuruluşu tarafından elektronik ortamda saklanacak. Dolayısıyla ürün Türkiye’nin her yerinden görülebilecek. Bir yatırımcı nerede yatırım hesabı varsa makbuzları görebilecek. Üretici makbuzu bankadaki kredi hesabına aktarıp kredi alabileceği gibi makbuzunu İTB Elektronik Platformu’na da getirebilecek. Bireysel yatırımcılar burada yatırım yapabilecek. Son tüketici olan tekstil sektörü de satın aldıkları makbuz karşılığında ürünü fiziki olarak da teslim alabilecek” dedi.
Selçuk’ta kuruldu
İTB öncülüğünde 18 kuruluş tarafından kurulan Ege Tarım Ürünleri Lisanslı Depoculuk A.Ş, Selçuk Belevi’de 75 dönüm alanda kurulu. Türkiye’nin pamukta ilk lisanslı deposu olan ELİDAŞ’ın depolama alanı 17 bin metrekare, depolayabileceği pamuk miktarı da 16 bin ton. İlk başta faaliyetlerine pamuk ile başlayacak olan lisanslı depo, daha sonra buğday, mısır, zeytinyağı, kuru üzümde ürün kabul edecek.
Sistem kime ne avantaj sunacak?
– Lisanslı depoculuk sayesinde ürünler güvenli ve sağlıktı ortamda depolanacak.
– Ürünler istenilen standarta getirilecek.
– Pamukta arz-talep dengesi sağlanacağı için fiyat dengesi oluşacak.
– Türkiye’ye ithal pamuk girişi sınırlanacak.
– Üretici pamuğunu hasat döneminde elden çıkarmak zorunda kalmayacak. Uygun fiyatı gördüğü zaman ürünü satacak.
– Lisanslı depoya koyduğu ürün karşılığında bankalardan kredi alabilecek.
– Tekstilci 12 ay boyunca istediği kalite ve standartta ürünü bulabilecek.
– Çırçırcılar depolama maliyetinden kurtulacak.
– Bankalar ve diğer yatırımcılar, para kazanacakları yeni bir finansal ürüne kavuşacak.
– Lisanslı depolardaki ürün karşılığında verilen senetler İTB’nin elektronik platformunda işlem görecek.
yeniasir.com.tr