Japonya’da Fukuşima nükleer santralinin üçüncü reaktöründe, en korkulan senaryolardan biri gerçek oldu. Reaktörden, nükleer silah yapımında kullanılan plütonyum sızıyor. Çin’in güneydoğu sahillerinde de radyasyon tespit edildi.
Plütonyum nükleer silah yapımında da kullanılan son derece tehlikeli bir madde.
Şimdiye kadar havada ve suda, daha çok radyoaktif tuz ve sezyuma rastlanırken, ilk defa toprakta plütonyum tespit edildi.
Plütonyumun bulunması, radyoaktivitenin doğrudan hasar görmüş yakıt çubuklarından sızdığı korkusunu artırıyor.
Japon hükümeti 11 Mart’taki tsunamiden bu yana krizi kontrol altına alamayan, nükleer santralin operatör şirketi Tepco’ya tepkili. Şirketin geçici olarak kamulaştırılması gündemde.
Kamulaştırma iddialarının gölgesinde Tepco, çubukları soğutmada kullanıldığı için radyoaktif hale gelen suyun nasıl boşaltılacağını planlamaya çalışıyor.
Radyasyonun deniz suyuna sızma seviyesinde de artış var. Santralin çevresinde deniz suyunun radyoaktivitesi normalin bin 850 katına çıktı.
Denizde, daha önce saptananın 1.5 kilometre ötesinde radyoaktivite tespit edildi.
Çin’de radyasyon paniği
Çin’in Halkın Günlüğü gazetesinin haberine göre, hükümet, Japonya’daki Fukuşima nükleer santralindeki sızıntının Çin’de insan sağlığına ve çevreye şimdiye kadar etkisi olmadığını bildirdi.
Çin Milli Nükleer Acil Durum Koordinasyon Kurulu, “Çin’in sahil kesimlerinde havada oldukça düşük seviyede radyoaktif madde olduğunu” belirtti.
Şanghay Çevre Koruma İdaresi mühendislerinden Su Guodong, devletin ilgili kuruluşlarıyla birlikte sonuçları sürekli izlediklerini kaydederek, şu anda bir önlem almaya gerek olmadığını ifade etti.
Şanghay Gıda ve İlaç İdaresi de hiçbir gıdada radyasyon tespit edilmediğini, yetkililerin restoran, market ve manavlarda devamlı tetkikler yaptığını ve örnekler alarak, incelemelere devam ettiğini açıkladı.
Çin’de iki gün önce kuzeydoğuda bulunan Heylongciang eyaletinde düşük oranda iyot-131 tespit edilmiş ve bu oranın insan sağlığına zararlı olmadığı belirtilmişti.
Kaynak: CNNTurk