Kaçakçıların son gözdesi: Sarmısak

0
1165
Kaçakçıların son gözdesi: Sarmısak

Çin mallarıyla rekabette zorlanan AB, şimdi de Çin sarmısaklarını Avrupa’ya kaçırarak milyonlarca euro kazanan şebekenin peşine düştü.

7000 yıldır sofralarımızda. Eski Mısır, Yunan ve Hint belgelerinde de izine rastlanan, yiyeceklerde kullanıldığı kadar tedavi amacıyla da iyileştirici etkisi tıbben kanıtlanmış mucize bir gıda: Sarmısak! Özellikle Akdeniz mutfağının vazgeçilmez parçası olan sarmısak geçen hafta ilginç bir kaçakçılık olayıyla gündeme geldi. İsveç Başsavcılığı Avrupa’ya 10 milyon euro değerindeki sarmısağı kaçak yollarla sokan iki Britanyalı hakkında uluslararası tutuklama kararı çıkardı.

Avrupa’nın en ilginç kaçakçılık şebekelerinden birini ortaya çıkardıklarını söyleyen İsveç makamlarına göre, Çin’de üretilen sarmısakları son iki yıldır AB üyesi olmayan Norveç üzerinden İsveç’e sokan, buradan da kamyonlarla tüm Avrupa’ya dağıtan kaçakçılar milyonlarca euro para kazandı. İsveç Başsavcılığı Başkan Yardımcısı Thomas Ahlstrand, bu kişilerin Norveç’te sırf kaçakçılık amacıyla kurdukları bir şirketleri bile bulunduğunu ifade etti. Yetkililer şimdi AB’nin birlik dışı ülkelerden gelen sarmısağa uyguladığı yüzde 9,6’lık vergiyi ödemeyen bu iki kişinin peşinde.

Sarmısak değil elma
Sarmısağın manşet olduğu ilk örnek bu olay değil. Geçen martta İrlanda’nın en büyük sebze-meyve üreticisi olarak tanınan Paul Begley, Çin’den ithal ettiği sarmısağı elma diye gösterip vergi kaçırmaktan 6 yıl hapse mahkûm olmuştu. Aralıkta da İngiltere’de ithal ettikleri sarmısağın vergisini ödememek için yetkililere taze zencefil aldıklarını söyleyen iki kişi 2,5 milyon euro vergi cezası almıştı.

Çin’le rekabet AB’yi sarstı
Sarmısak son dönemde kaçakçıların gözdelerinden biri haline geldi. Bu kadar talep gören bir bitkiyi kaçırmak kârlı bir iş. Orta Asya kökenli bir bitki olan sarmısak üretiminde yılda 18 milyon tonla Çin, rakiplerine açık ara fark atmış durumda. Ülke dünyada sarmısak üretiminin yaklaşık yüzde 80’ini üstleniyor.

Avrupalı üreticilerin çıkarlarını korumak isteyen AB’nin yurtdışından gelen sarmısağa vergiyi 2001’de yükseltmesi beklenen sonucu getirmedi. Avrupa Yolsuzlukla Mücadele Ofisi’ne (OLAF) göre Çin’den sarmısak kaçakçılığı Avrupa ekonomisine milyonlarca euro zarar veriyor. Bu durumun Çin’le ekonomik rekabette yıkıcı etkisi olduğuna dikkat çeken OLAF yetkilisi Pavel Borkovec, sarmısak kaçakçılığının 1990’lardan sonra hızla arttığını belirtiyor. Bu durumdan en çok İtalya, Fransa, Polonya, Bulgaristan gibi Avrupalı sarmısak üreticisi ülkeler mustarip. Sarmısak küçük bir bitki olsa bile, dünyadaki ekonomik rekabette önemli bir role sahip olmaya devam edecek.

Kaçakçılıkta son nokta!

Türkiye de son yıllarda ilginç kaçakçılık olaylarına sahne oluyor.

Kalkan balığı: Geçen yıllarda Bulgaristan’dan Türkiye’ye boş olarak giriş yapmak isteyen bir TIR’da yarım tonun üzerinde gizlenmiş kalkan balığı yakalandı.

Ceviz: Gaziantep’te gümrük ekipleri, geçen günlerde 300 bin lira değerinde kaçak ceviz ele geçirdi. İki kamyondaki cevizler toplam 6 bin 840 kilogramdı.

300 yıllık kaplumbağa kabuğu: İstanbul ’da 300 yıllık kaçak kaplumbağa kabukları ele geçirildi. İthalatı yasak olan kaplumbağa kabuklarının Endenozya’da katledilen 300 yıllık kaplumbağalara ait olduğu belirlendi. Kaçakçılar kabukların tanesini 200 dolardan satıyor. Aynı operasyonda fil dişi, kuka meyvesi ve gergedan boynuzu da yakalandı.

Yavru kaplumbağa: Sigara paketi ve dondurma kabı içinde en çok nesli tükenme tehlikesi içinde olan kara kaplumbağası kaçırılmaya çalışılıyor.

Papağan ve yumurtası: Yiyecek kutularının içine gizlenerek kaçırılıyor.

Yılan yumurtası: Kaçakçılığında özel dikilmiş kıyafetler kullanılıyor.

Kalamar: 2012’de Antalya’da 5 ton dondurulmuş kaçak kalamar ele geçirildi.
Havyar: Antalya’da özel sipariş üzerine yurda kaçak yollarla sokulmak istenen 20 kilogram siyah havyar ele geçirildi.

http://www.radikal.com.tr

Bir Cevap Yazın