Kakaoda küresel kriz

0
922
Kakaoda-kuresel-kriz

Gelişmekte olan ülkelerde çikolata tüketimi artınca kakaoda alarm zili çaldı. Kakao üretimi 10 yılda yüzde 13 artmazsa fiyatlar tavan yapacak. Hatta bazı firmaların maliyet baskısıyla yok olabileceği belirtiliyor.

Dünyada her yıl 4 milyon ton kakao üretiliyor. Ancak son günlerde ürettiğinden fazlasını tüketme eğiliminde. Bu yeni trend en çok çikolata üreticileri ve gıda firmalarının ağzının tadını kaçırdı. Çünkü en büyük hammaddelerinden biri kakao. “Ne oldu da birdenbire kakao kıtlığı çıktı?” sorusunun cevabı ise Çin ve Hindistan gibi gelişmekte olan ülkelerde zenginleşen kalabalık nüfus. Buna bir de soya gibi daha çok para getiren ürünlerin tercih edilmesi eklenince tablo daha da karamsarlaşıyor.

10 YILDA % 13 BÜYÜME ŞART

Dünya çekirdek kakao üretiminin gelecek 10 yılda 4.5 milyon tona ulaşması gerekiyor. Yani sektörün gelecek 5-10 yılda yüzde 12-13 büyümesi şart. Aksi halde talebe yetişilemeyecek. Çünkü önümüzdeki 5 yılda gelişmekte olan ülkelerdeki talep her sene yüzde 10 artacak. Bu da arz cephesinde sorun yaratacak..

Türk üreticilerden Ülker ve Eti, SABAH’ın sorularını yanıtladı

Sıkıntı devam ederse fiyatlar artar

Ülker bu gelişmelere üyesi olduğu Dünya Kakao Vakfı (WCF) ile yürüttüğü sürdürülebilir tarım çalışmalarına sponsorluk ile cevap veriyor. Ülker’in çatı şirketi Yıldız Holding yaptığı açıklamada, “Önümüzdeki yıllarda üretimin talebi karşılamasında sorun yaşanırsa, ülkemizin de diğer global şirketler kadar etkilenebileceğini düşünüyoruz. Arztalep dengesi kakao fiyatlarının yeniden belirlenmesine yol açacaktır. Bu da çikolata fiyatlarında satış politikalarını değiştirecektir” dedi.

Bazı firmalar maliyet baskısıyla elenir

Eti ise durumu gelişmekte olan ülkeler kadar üretim sorunlarına da bağladı. Şirketin açıklamasında “Arzın talebe paralel gelişmemesinin temel nedeni şu: 1980’lerden bu yana kakao sektöründeki katma değerden, çekirdek işleyen şirketlerin yüzde 55-70, üreticilerin ise yalnızca yüzde 3-5 pay alabilmesi. Fiyatlarda 6-7 aydır olan artışın nedeni yatırım fonları ve spekülatörler. Fiyatların artması halinde maliyetlerdeki yükselme bazı üreticilerin elenmesine neden olabilecek” ifadesine yer verildi.

haber46

Bir Cevap Yazın