‘Kalkınma’ destekli yerli orkide üretti

0
1125
Kalkinma-destekli-yerli-orkide-uretti

Şirket, ilk etapta 200 bin adet orkide üretti

Çukurova bölgesi ekilebilir arazi bakımından dünyanın ilk 10 ülkesi arasında bulunan Türkiye’nin iklim, coğrafya ve sahip olduğu potansiyel bakımından en önemli tarımsal üretim merkezi. Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) bu bölgede Adana ve Mersin illerinde faaliyet gösteriyor. Kurulduğu günden bugüne toplam 16 mali destek programı düzenleyen ÇKA bu programlar kapsamında toplam 2 bin 546 başvuru aldı. Bu projelerden 541’i desteklendi. Proje teklif çağrıları kapsamında 135 milyon lira ve doğrudan faaliyet desteği kapsamında ise 456 bin lira kaynak aktardı. Çukurova Kalkınma Ajansı’nın destelediği projelerde makine-metal eşya, gıda ve içecek imalatı ve kimya sektörleri ön plana çıkıyor ancak, Çukurova Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Zekeriya Sarbak, “Pek çok farklı sektör ve alanda bölge potansiyelini ortaya koyan araştırmalar yapmayı, gerekli durumlarda da mali destek mekanizmaları ile özellikle KOBİ’lere destek olmayı amaçlıyoruz” dedi.

Çukurova Kalkınma Ajansı’nın desteklediği Garden ve Koala Peyzaj şirketi Türkiye’de bir ilki gerçekleştdi. Şirket Türkiye’de üretilmeyen orkide çiçeğinin üretimine başladı.

1 milyon liralık yatırım yaptı

Garden ve Koala Peyzaj şirketi Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi. Şirket, ÇKA’nın 386 bin liralık desteği ve kendi bütçesi ile toplamda 1 milyon liralık bir yatırım yaptı ve Türkiye’de üretilmeyen orkide çiçeğinin üretimine başladı. Proje ile özel sera ve ekipmanları alındı. İlk etapta 200 bin adet orkide üretimine başlandı. Şirket Türkiye’nin ithalat rakamı olan 1,5 milyon orkideyi üretmek vee orkide ithalatında Türkiye’nin dışa bağımlılığını bitirmeyi hedefliyor. Şirketin şimdiki hedefi bu yılki ihracatını 2.5 milyon dolara çıkarmak var.

Sezen Gıda, bal tozu üretimine başladı

Kozan’da faaliyet gösteren Sezen Gıda, Çukurova Kalkınma ajansı desteği Türkiye’de henüz üretimi yapılamayan bal tozu üretimine başladı. Bal tozu bebek maması, dondurma ve benzeri sütlü mamüller üretiminde kullanılıyor. Krem bal gibi inovatif ürünler de üreten şirket bal ozu ile ithal ikamesi yaratıyor. Sezen Gıda, Çukurova Kalkınma ajansından 340 bin liralık destek alan proje ile aynı zamanda bal analizine yönelik yeni bir laboratuvar kurdu.

Akbaşlar, 25 bin konuta çöp ayrıştırma eğitimi verdi

Mersin’de geri dönüşüm sektöründe faaliyet gösteren Akbaşlar firması Çukurova Kalkınma Ajansı desteği ile “Entegre Proje” geliştirdi. Akbaşlar, aldığı plastik geri dönüşüm hattı ile atık plastikleri, granül halindeki hammaddeye dönüştürdü ve üniversite öğrencilerinin yardımıyla Mersin’de 25 bin konuta çöp ayrıştırma konusunda bilgilendirme eğtimi verdi. Projeyle Mersin’in farklı yerlerine konulan kumbara ve geri dönüşüm kutuları ile farkındalık yaratıldı. Projenin uygulamaya başlanması ile sokaklarda sağlıksız koşullarda gayri resmi toplama yapan 6 sokak toplayıcısına ve 4 işçiye de istihdam sağlandı.

EVKA, 2 binden fazla projeye destek verdi

Kalkınma ajansları arasında en çok proje teklifi alan ajanslardan birisi olan Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) bugüne kadar 2 bin 263 proje teklifi aldı. Bu proje tekliflerinden 584’üne 82 milyon liradan fazla destek sağladı. Mevlana Kalkınma Ajansı, tarımsal faaliyetlerin yoğun olarak yapıldığı, tahıl ambarı olarak adlandırılan, imalat sanayinin de geliştiği Konya ve Karaman illerini kapsıyor. Dolayısıyla ajansın verdiği desteklerin sektörel dağılımı da bu yapıyı yansıtıyor. Buna göre ajansın bugüne kadar uyguladığı tüm programlarda makine imalat sanayi, otomotiv yan sanayi, tarım, gıda sektörlerinde çoğunlukla inovasyon ve AR-GE faaliyetleri içeren, katma değeri yüksek ihracat hedefli projelere olan destekler öne çıktı. ‘Toprak İşlemesiz Tarım’ projesi de bunlardan biri. Bu metot biyolojik çeşitliliği ve dolayısıyla doğal dengeyi koruyor. Mevlana Kalkınma Ajansı’nın 137 bin lira ile desteklediği projeyle Konya – Karaman bölgesinde var olan anız yangınlarının önlenmesi, toprak organik maddesinin ve verimliliğin artırılması hedeflendi.

Toprak işlemesiz tarım metodu hasadın yapıldığı toprağı, “sürme” ve “taraklama” işlemleri yapılmadan yeniden kullanma tekniği olarak tanımlanıyor. Bu yöntemde özel tarım makinaları kullanılıyor ve tohumlama işlemi bu makinalar aracılığıyla yapılıyor. Özellikle anızlı tarlalarda uygulanıyor. Anızların yakılması engellenerek biyolojik yaşam korunuyor.

‘Yatırım destek ofisleri işadamlarını bekliyor’

Halen Türkiye’de faaliyet gösteren 26 kalkınma ajansı bünyesinde her ilde birer ‘Yatırım Destek Ofisi'(YDO) kuruldu. YDO’lar yatırımcıların, kamu kurum ve kuruluşlarının yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri gibi prosedür yükünü ücretsiz üstleniyor. Yatırım Destek Ofisleri’nin işadamlarınca keşfedilmeyi beklediğini belirten Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreter Dr. Ahmet Akman, “Bu ofisler, talep eden özel sektör yatırımcılarının, kamu kurum ve kuruluşlarının görev ve yetki alanına giren izin ve ruhsat işlemleri ile diğer idari iş ve işlemlerini tek elden takip ve koordine ediyor. Burada görev alan uzmanlar, yatırımları izlemek, yatırımcıya bilgi vermek ve yol göstermek, yatırım başvuruları hakkında ön inceleme gibi işlemlerin tamamını, hiç bir ücret almadan üstleniyor. Bölgemizdeki girişimciler, ofisin varlığından halen çok haberdar değiller. Ancak zamanla bu ofislerin önemi ve destekleri daha iyi anlaşılacaktır. Bizim amacımız, yatırım yapmak isteyen sanayici, iş adamı ya da bu işe yeni başlayacak girişimciyi daha işin başında, yorucu prosedürlerden uzak tutmak, usandırmamak. Yatırımcının, sadece işine odaklanmasını istiyoruz” dedi.

Ankara turizmine ‘hamam ve cezaevi müzesi’ desteği

Ankara Kalkınma Ajansı (ANKARAKA), 26 kalkınma ajansı içinde sadece tek bir şehri kapsayan ajanslardan biri. Ankara ve ilçelerinden sorumlu. ANKARAKA’ya bugüne kadar yürütülen programlar kapsamında bin 013 proje teklifi geldi. 233 projeye destek sağlandı. Ancak sözleşme imza aşamasında olan 69 proje ile bu sayı 302’ye ulaşacak. Bu projeler için ANKARAKA, 40 milyon liranın üzerinde kaynak sağladı. Ankara Kalkınma Ajansı’nın desteklediği projeler arasında bilişim, sağlık teknolojileri, sağlık ve kültür turizmi başlıklarındaki projeler öne çıktı. Özellikle ‘tarih/turizm’ ekseninde gerçekleştirilen ‘İlk Türk Hamam Müzesi” ve Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde açılan sergi ve sanat evi projeleri dikkat çekti. Sürdürülebilir Bir Turizm İçin Türk Hamam Müzesi Projesi’yle Beypazarı’nda bulunan Tarihi Paşa Hamamı müzeye dönüştürüldü. Tarihi Hamamönü’nde bulunan Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde sanat ve sergi evi açıldı.

Bilinirliğimizi güçlendirmeliyiz

“ANKARAKA, Ankara’nın sürdürülebilir kalkınmasında öncü kuruluş olma vizyonu ile çalışıyor. Ankara’da kalkınma başlığı altında kurumlar arası işbirliğini geliştirerek iş ve güç birliği ile daha güçlü adımlar atılacağına inanıyoruz” diyen Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekteri Doç. Dr. Asım Balcı, “Ancak kendimizi, çalışma tarzımızı, amaçlarımızı daha çok anlatmamız gerekiyor. Basit bir tanınırlık meselesi ötesinde, bilinirliğimizi güçlendirmeliyiz” dedi.

‘Yeni bölge planı tamamlanmak üzere’

Kalkınma ajanslarının anayasalarının ‘Bölge Planları’ olduğunu söyleyen Balcı, “Faaliyete geçtiğimiz Temmuz 2010 tarihinden itibaren 2011-2013 Ankara Bölge Planı ve 2014-2023 Ankara Bölge Planları olmak üzere 2 bölge planı hazırladık. 2014-2023 Ankara Bölge Planı tamamlanmak üzere. Her iki plan için binin üzerinde yerel paydaş ile 100’den fazla toplantı gerçekleştirdik” diye konuştu.

Beypazarında İlk Türk Hamam Projesi

Sürdürülebilir Bir Turizm İçin Türk Hamam Müzesi Projesiyle Beypazarı’nda bulunan Tarihi Paşa Hamamı müzeye dönüştürüldü. Böylece Paşa Hamamı, Türkiye’nin ilk Hamam Müzesi oldu. Müzede ziyaretçiler Selçuklu ve Osmanlı yaşamının önemli unsurlarından olan hamamları deneyimlebiliyor. 2011 Yılı Mali Destek Programı kapsamında desteklenen proje ile Türkiye’nin ilk Hamam Müzesi açıldı. Proje, turizm faaliyetleri ile öne çıkan Beypazarı ilçesine yeni bir değer kattı.

Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde sergi sanat evi açıldı

Ankara Kalkınma Ajansı desteğiyle Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde sergi ve sanat evi açıldı. ‘Geçmişten Günümüze Ankara Kadınları Sergi ve Sanat Evi’ projesiyle tarihi Hamamönü’nde bulunan Ulucanlar Cezaevi Müzesi’nde, “Geçmişten Günümüze Ankara Kadınları Sergi ve Sanat Evi” açıldı. Sergi evinde Hititler’den Cumhuriyet dönemine Ankara Kadınları’nın kullandığı giysiler ve takılar sergileniyor.

Juliopolis Nekropolü turizme kazandırıldı

Ankara Kalkınma Ajansı, Nallıhan İlçesi’ne bağlı Saruhan Beldesi’nde yer alan Antik Juliopolis Kenti kazılarına destek oldu. Böylece, 2000 yıllık tarihin gün yüzüne çıkması sağlandı. Kazı alanından çıkan arkeolojik eserler Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde ziyaretçilere sunuldu. Hezarfen Medikal Ankara Projesi kapsamında ise medikal sektöründe faaliyet gösteren 400’ün üzerinde firma ve kurum temsilcisi sektörde küresel rekabetçilik konusunda Ankara Kalkınma Ajansı’ndan destek aldı.

haber46

Bir Cevap Yazın