Kamuoyu yanlış bilgilendiriliyor hiçbir tohumda GDO yok

0
1066

Türkiye’nin en büyük seracılık bölgesi olan Antalya’da faaliyet gösteren tohum üretim şirketleri, piyasada özellikle bazı bilimadamlarının tohuma yönelik yanlış bilgilendirmelerinden dolayı insanların tüketim alışkanlıklarının değişmesinden şikayetçi.

Türkiye’de üretilen hiçbir tohumda GDO teknolojisi kullanılmadığını ve hormon konusunda kamuoyunun yanlış bilgilendirildiğini ifade eden üreticiler, böyle yaparak insanların sebze tüketiminin de engellendiğini bildirdiler. 

Türkiye’de tohumculuk faaliyetleri son 20 yılda büyük ilerleme gösterirken, tohumculuk ve üreticiliği bir arada yürüten tohum sanayicileri, sektörde yaşanan bilgi kirliliğinden şikayetçi oldu. Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSUAB) tohum ve seracılık konusunda kamuoyunda oluşan yanlış algılarla ilgili Antalya’da bilgilendirme toplantısı düzenledi. Başkan İlhami Özcan Aygun ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte tohum üreticileriyle yapılan toplantılarda, üreticiler büyük bir bilgi kirliliğiyle karşı karşıya kalındığını bildirildi.

GDO ve hibrit karıştırılıyor!

Üreticiler, en fazla karşılaştıkları sorunlardan birinin GDO ile hibrit üretim modelinin karıştırılması olduğunu kaydettiler. Bilimsel hiçbir geçmişi olmayanlar yanı sıra profesör unvanlı kişilerin de salatalık, domates, biber gibi ürünlerin GDO’lu üretildiğini televizyonlarda söylediğine dikkat çeken üreticiler, “Sebebini anlamamakla beraber bunlar tamamen yanıltıcı haberler. Türkiye’de tohum üretiminin, tescilinin her aşaması Tarım Bakanlığı tarafından denetlenir ve GDO’lu tohumun ticareti ve üretimi yasaktır” dediler.

Üreticiler özellikle salatalığın tarlada toplandıktan sonra toptancı hallerine gidene kadar boyunun uzadığına yönelik iddiaların gülünç olduğunu belirtirken, “Canlı organizma kökü ile bağlantısı kesildikten sonra bırakın büyümeyi, belirli bir süre sonra sadece büzüşür” diyerek tepkilerini dile getirdiler.

Hormon konusunda da bir yanlış anlama olduğunu belirten tohum üretcileri, kışın doğal yollarla sağlanamayan döllenmenin hormonlar tarafından yapıldığını, ancak bunun bitkiye herhangi bir zarar vermediğini vurguladılar.Bu tür yanlış haberlerin insanların serada üretilen sebzeleri tüketme konusunda çekingen davranmaya yönelttiğini ifade eden üreticiler, “İnsanlara faydalı olduklarını iddia edenler tam tersi insanların sağlıklı beslenmesini engelliyorlar” değerlendirmesini yaptılar

Hibrit tohumları kısır değil

Birlik Başkanı Aygun, GDO’nun sadece soya, mısır, kanola ve pamukta kullanıldığını, bunların tohumunun Türkiye’ye girmediğini belirtirken, bunun hibritle karıştırıldığını söyledi.

Kamuoyunda bilinenin aksine hibrit tohumların kısır olmadığının altını çizen Aygun, “Hibrit ile GDO birbirinden tamamen farklı. Hibrit tohum, iki farklı özelliğin doğal ortamda döllenmesiyle oluşturulur. Böylesine bir çeşit ortalama 8-10 yıllık emeğin sonucu ortaya çıkar. Burada kesinlikle GDO diye bir şey yok” dedi.

Türk şirketinden çekirdeksiz Tatlıcan

Türkiye’nin en büyük seracılık yatırım alanı olan Antalya’nın Kumluca ilçesinde faaliyet gösteren E-Z tohumculuk şirketi uzun yıllardır sürdürdüğü araştırmalar sonucunda çekirdeksiz patlıcan üretmeyi başardı. Çekirdeksiz patlıcan tohumun ‘tatlıcan’ ismiyle tescillendiren şirketin geliştirdiği tohum sayesinde, çiftçiler herhangi bir madde kullanmadan doğrudan çekirdeksiz patlıcan yetiştirecek.

Firma sahibi Zekai İlter şunları söyledi: “Hava sıcaklıkların düştüğü dönemlerde, seralarda patlıcan yetiştirmek sorun oluyor. Sıcaklık düşük olduğu için, patlıcanın döl tutmasını sağlamak üzere, hormon veya arı kullanmak gerekiyor. Bu sorunu aşmak için, kendi kendine döllenme özelliği olan patlıcan çeşitlerini kullanarak bir ıslah çalışması yürüttük. Bazı patlıcan çeşitlerinde genetik olarak bu özellik var. Başarılı bir ıslah çalışması sonucunda, istediğimiz özellikleri bir araya getirdik. Geçen yıl tescil ettirdiğimiz tohumunun deneme üretimleri de başarılı oldu. Geçen yıl 10 kg tohum üretildi.

Haber Kaynağı: Kobiden Haberler – www.kobiden.com

Bir Cevap Yazın