Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Kursu Açılacak

0
1039
karabük,kanatlı hayvan,işsizlik,marmara,ege,batı karadeniz

Karabük Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliği ile Karabük’te ‘Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği’ kursu açılacak.

Karabük Valiliği Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı (SYDV), Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü işbirliği ile Karabük’te ‘Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği’ kursu açılacak.

İstihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak geliştirilen projenin tanıtımı amacıyla Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünde toplantı yapıldı. Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Erdal Üngören ile Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Coşun Güven’in de katıldığı toplantıda projenin tanıtımını yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Erdal Kaya, “Kanatlı hayvan yetiştiriciliği ülkemizde özellikle Marmara, Ege ve Batı Karadeniz bölgelerinde yapılmaktadır. Bu illerimizde toplam 20 bin kanatlı hayvan işletmesi bulunmaktadır. Komşu ilimiz olan Bolu’da 4 bin kadar kanatlı işletmesi mevcuttur. Bu işletmelerde 30 bin insan kanatlı hayvan yetiştiriciliği sektöründen geçimini sağlamaktadır. Karabük tavukçuluk için iklim bakımından Türkiye’nin en uygun ve elverişli bölgesi olmasına rağmen ilimizde maalesef sadece 28 adet kanatlı işletmesi bulunmaktadır.

Yani ilimiz çok hızlı büyüyen bu sektörden hiç pay almamıştır. Halbuki devletimiz kanatlı hayvan işletmesi kurmak isteyen girişimcilerimize hayvancılığın desteklenmesi kararnamesi kapsamında Ziraat Bankası aracılığıyla son 3 yıldır çok önemli miktarda kredi desteği sağlamıştır. Verilen bu krediler yüzde 5 faizli olmak üzere 2 yıl ödemesiz toplam 7 yıl ödemeli olmak üzere verilmiştir. 2013 yılı hayvancılık desteklerinin nasıl olacağı önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. Türkiye de 2012 yılında toplam 20 bin adet kanatlı işletmesinde 1 milyon 700 bin ton beyaz et üretimi yapılmıştır. Bu üretim miktarının 2023 yılına kadar 2 kat artarak 3 milyon ton civarında olacağı tahmin edilmektedir” dedi.

Karabük’te çok sayıda işsiz insan bulunduğunu da belirten Kaya, konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Sosyal Yardımlaşma Vakfına 4 bin ailenin kayıtlı olduğunu biliyoruz. Yani bir tarafta
çalışacak insana ihtiyaç var, bir tarafta da işsiz insanlar var. İşte bu nedenle İl Tarım Müdürlüğü ve Sosyal Yardımlaşma Vakfı ortaklaşa olarak hazırladığımız projeyle şunu yapacağız. İşsiz durumda olan bu insanlardan kanatlı sektöründe çalışmayı isteyen insanlarımıza pratik ve uygulamalı eğitim vereceğiz. Eğitim sonunda kendilerine sertifika verilecektir. Ayrıca bu kişilerin kanatlı işletmelerinde işe yerleşmelerine yardımcı olacağız. Böylece işsiz durumda olan insanlarımızın daimi bir iş sahibi olmalarını sağlamış olacağız. İşte bu amaçlarla bu çalışmamızı başlatmış bulunmaktayız. Kanatlı hayvan yetiştiriciliği işletmelerinde yemleme sulama havalandırma ısıtma ve soğutma işleri otomatik olarak yapılmaktadır. Bu nedenle insan iş gücüne fazla ihtiyaç duyulmamaktadır. Bu sektörde çalışan insanlara 1000 ile 1500 lira arasında maaş ödenmektedir. Sigortaları yapılmakta, ev kirası, elektrik, su ve yakıt parası ödememektedirler. Ayrıca maaş harici prim gelirleri bulunmaktadır. Meslek yeterince bilinmemektedir”

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Coşkun Güven ise yaptığı açıklamada, Karabük’te istihdamın artırılması ve işsizliğin azaltılmasına yönelik olarak yapılan bütün projeleri Çalışma ve İş Kurumu olarak destek verdiklerini belirterek, ” Bu kapsamda Karabük Valiliği, İl Tarım Müdürlüğü, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ile birlikte bir proje yapacağız. İlimizde Kanatlı Hayvan yetiştiriciliğiyle ilgili olarak Tarım Müdürlüğünün öncülüğünde açılacak bu kursa SYDV ve Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü olarak biz de destek vermekle görevlendirildik. Bu amaçla bizde yaklaşık on gündür görev yapan iş ve meslek danışmanı aracılığıyla kurumumuza iş aramakla ilgili müracaatta bulunan işsizlerimizi bilgilendiriyoruz. Bu konuda gerekli alt yapı çalışmalarıyla ilgili bunların kendilerine verdiğimiz bilgi neticesinde bu konuya ilgisi olanları da gerek SYDV’ye, gerek İl tarım Müdürlüğü ile irtibata geçerek gerekli bilgilendirmeleri şu ana kadar yaptık.Önümüzdeki süreçte kursiyer temini ile ilgili çalışmalarımız hızlı bir şekilde devam edecek. Kısa sürede de bu kursumuzu açmak istiyoruz. Kursumuzda öncelikli hedefimiz dezavantajlı grup dediğimiz SYDV’den yardım talep edenlerin öncelikle bu kurstan yararlanmaları. Bu sayede de SYDV’den yardım alan kişi sayısının azaltılması hedeflenmektedir. Toplamda da Karabük’teki işsiz sayısına da faydası olacağını düşünüyoruz” dedi.
Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Erdal Üngören de yaptığı açıklamada, Vakıf Mütevelli Heyetinin kararları doğrultusunda Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği Projesini hazırladıklarını ve Vali İzzettin Küçük’ün de bu konuda destek verdiğini söyleyerek,SYDV, İŞKUR ve İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü işbirliği ile böyle bir projeyi gerçekleştirebileceğimizi ve proje sonunda da çalışma isteği yada ihtiyacı olan vatandaşlarımıza iş imkanı sağlayabileceğimizi hissettik. İnşallah önümüzdeki günlerde Mart ayının başında eğitimlere başlamayı hedefliyoruz. Eğitim 15 gün teorik, 5 gün de işbaşı eğitimi olmak kaydıyla 20 günde tamamlanacak. İlk hedefte hedefimiz 20 kursiyerle başlamak. Daha sonra istihdam imkanı üretebilirsek bu sayıyı toplamda 60’a çıkartmak. Karabük’te Vakfımıza fiili kayıtlı 4 bin hane var ama daha iyi iş imkanları bulmaya çalışan ya da kısa süreli işlere girip çıkanları düşünürsek Vakfımızdan sürekli faydalanan hane sayısı bin 500 civarındadır. Burada Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği kursunu başarı ile bitirenler sertifikalarını aldıkları takdirde aileleriyle birlikte iş imkanına kavuşacaklar” dedi.

KAYNAK:tzymb.org.tr

Bir Cevap Yazın