karaborsaya düştü

0
940
Fistik-karaborsaya-dustu-baklavaci-ithalat-istedi

Düşen rekolte Antep fıstığının fiyatını 80 liraya çıkardı. İlk tepki markalı baklavacılardan geldi. Baklavacılar fiyatın düşmesi için ithalat önerdi.

İSTANBUL – Rekoltenin 350 tondan 70-80 tona kadar düşmesi, Antep fıstığının fiyatını uçurdu. Fiyat 80 liraya dayanınca bu kez fıstık karaborsa oldu. Bu duruma ilk tepki Antep fıstığını kullanan baklavacılardan geldi. Baklavacıların önerisi ise son günlerin moda çözümü ile aynı. Antep fıstığında rekoltenin düşmesi ile birlikte stokçuların ortaya çıktığını ileri süren Seyidoğlu Genel Müdürü Serdar Seyidoğlu, ithalatın yasak olması nedeniyle fiyatların arttığını belirtti ve ithalat kapısının açılmasını istedi. Seyidoğlu aksi halde fiyatların daha da yükseleceğini ileri sürdü.

Et fiyatlarının artması üzerine geçtiğimiz yıllarda et ithalatına izin verilmiş, bu yıl da kuru fasulye, patates gibi ürünlerde yine fiyatların yükselmesi nedeniyle ithalat serbest bırakılmıştı.

‘Altın gibi değerli’

Baklavada kullanılan ve ‘boz iç’ olarak adlandırılan Antep Fıstığı rekor fiyatı ile altın gibi değerli duruma geldiğini söyleyen Seyidoğlu Genel Müdürü Serdar Seyidoğlu, baklavacıların elindeki stokun da Ramazan ve yaz sezonu ile birlikte azalacağını belirtti. Seyidoğlu, farklı damak tatlarına yönelik olarak yenilikçi ürünler geliştirildiğini ancak fıstıklı baklavanın başka bir hammadde ile üretilmesi mümkün olmadığından fiyat yüksekliğine çözüm bulunması gerektiğini kaydetti.

Sağlığı tehdit ediyor

Serdar Seyidoğlu, fıstık fiyatlarının yükselmesinin halk sağlığını tehdit ettiğini de belirtiyor. Çünkü, 15-20 TL’ye satılan ve kurutulmuş bezelye ya da yer fıstığı kullanılarak hazırlanan baklavalar da var. Kaliteden uzak bu baklavalar damak tadına da hitap etmediği gibi sağlığımızı da zarar verebiliyor. Seyidoğlu tüketicilere şu tavsiyelerde bulunuyor: “Türk mutfağının simgelerinden olan baklavanın lezzetini sağlayan kaliteli malzeme ve ustalıktır. Ama ne yazık ki hile yapmanın çok kolay olduğu sektör söz konusu. Yüksek maliyetler nedeniyle çeşitli gıda ürünlerinde şeker yerine yarı fiyatına olan glikozun, Antep fıstığı yerine de yeşile boyayıp fırınlanan yer fıstığının veya rengi nedeniyle yeşil bezelyenin kullanıldığı biliniyor. Sade yerine de sade kokusu verilmiş nebati yağlar kullanılıyor. Tüketici baklavayı test etmeli, kötüyse almamalı. Köşe başlarında, araba arkalarında satılan ve kalitesinden, temizliğinden emin olmadığı baklavayı satın almamalı. Ucuz olması için halkın sağlığını hiçe sayan üretimlere karşın, tüketici olarak bu ürünleri almamakla en büyük tepkiyi koyabilirler. 1 kilo yerine yarım kilo kaliteli baklava alın hem damak tadınız hem de sağlığınız bozulmasın.”

haber46

Bir Cevap Yazın