Ordu Üniversitesi (ODÜ) Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, ”Son günlerde havaların iyice soğumasıyla deniz suyu sıcaklığının 15-16 derecenin altına düşmesi sonucu Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerden Karadeniz’e hamsi göçü başlamış durumda” dedi.
Prof. Dr. Balık, yaptığı açıklamada, bu sezon havaların sıcak olması nedeniyle hamsinin Karadeniz’e geçen yıla oranla geç geldiğini belirtti.
Karadeniz’de hamsinin olmamasındaki tek nedenin meteorolojik bir durum olduğunu ifade eden Balık, ”Palamudun hamsiyi tükettiği doğrudur, ancak hamsinin olmamasını tamamen buna bağlamak da yanlıştır” diye konuştu.
Kasım ayıyla birlikte deniz suyunun iyice soğumaya başladığını anlatan Balık, şunları kaydetti:
”Tüm balıkçılar ve vatandaşlar hamsiyi adeta dört gözle bekliyor. Ancak bu yıl havaların sıcak seyretmesinden dolayı deniz suyu sıcaklığı bir türlü düşmedi. Bu nedenle de geçen yıla oranla hamsi Karadeniz’de daha bolca görünmedi. Ancak son günlerde havaların iyice soğuması ile deniz suyu sıcaklığının 15-16 derecenin altına düşmesi sonucu Romanya, Ukrayna ve Bulgaristan gibi ülkelerden Karadeniz’e hamsi göçü başlamış durumda. Önümüzdeki günlerde deniz suyu sıcaklığının biraz daha düşmesiyle hamsi göçü tam anlamıyla başlamış olacak.”
Balıkçılar hamsi avına hazırlanıyor
Öte yandan Kumbaşı Balıkçı Kooperatifleri Başkanı Mehmet Çalış, Karadeniz’de palamut bolluğunun sona erdiğini, bütün balıkçıların hamsi avına başlamak için hazırlık yaptığını belirtti.
Hamsinin geçen yıla oranla Karadeniz’e geç geleceğini anlatan Çalış, ”Biz bu durumu meteorolojik olaya bağlarken aynı zamanda palamudun bol olmasına ve büyük tekneler tarafından kullanılan sonar cihazlarına bağlıyoruz. Tüm bu sebeplerden dolayı hamsi bu sezon geçikti. Bütün balıkçıların gözü hamside” dedi. Çalış, hamsinin diğer yıllara oranla bol olmasını beklemediklerini sözlerine ekledi.
KAYNAK: Ordu Olay