Karanfil Yetiştiriciliğinde Gübreleme

0
2250
karanfil yetiştiriciliği

Karanfil en iyi yetiştiği topraklar hafif bünyeli, drenajı iyi, hava su dengesi sağlanmış, organik maddesi zengin topraklardır.Toprak pH sının 6.0-7.0 arasında olmasını ister.pH yüksek ise demir mangan çinko ve bor gibi besin maddelerinin alımı zorlaşır ve noksanlıkları görülür.

Toprak hazırlığına,toprakta bulunan toprak kökenli hastalıklar, kökur nematodları ve yabancı otlara karşı mücadele ile başlanmalıdır.
Bu amaçla:
-Metam Sodyum
-Dazomet
-1-3 dichloropropene gibi kimyasal ilaçlar kullanılabileceği gibi
-Buharla ( 100 0C’ de1-2 saat) sterilizasyon yapılabilir.

GÜBRELEME
Dikim Öncesi

Toprak hazırlık döneminde mutlaka toprak analizi yaptırınız. Gübreleme toprak analiz sonuçlarına göre yapılmalıdır. Ancak analiz yapılmamış ise dekara 6-8 ton iyi yanmış çiftlik gübresi ile birlikte 50 kg potasyum sülfat, 50 kg triple süper fosfat verilir. Dikim öncesi azotlu gübre verilmez.

Dikimden Sonra

Dikimden sonra gübrelemeye 15-20 gün sonra başlanır. Verilecek gübre cins ve miktarına toprak özellikleri, yetiştirme mevsimi, bitkinin çeşidi, gelişme dönemi etkili olur.

Aylara Göre Ortalama Bir Gübreleme Programı

Fazla gübre tuz birikimine sebep olur. Karanfil tuza dayanıklı bitkilerden olmasına rağmen aşırı tuz birikmesi bitkinin gelişimini , verimi ve kaliteyi olumsuz etkiler.

Gübreleme programlarınızı doğru hazırlayabilmek için mutlaka yaprak analizi yaptırınız.

Yapraktan Gübreleme:

Besin maddesi takviyesi yapmak, özellikle Demir,Mangan , Çinko ve Bor gibi mikro besin maddesi noksanlıklarını gidermek için bu besin maddelerini içeren gübrelerle yapraktan uygulama yapılmalıdır.

Bir Cevap Yazın