Kastamonu’nun sütüne değer katacak 8 milyon dolarlık proje başladı

0
1921
Yayılan İneklerKastamonu Devrekani’de, 960 baş sağmal inek kapasiteli entansif süt sığırcılığı tesisi çalışmalarına başladı. Tesise yönelik inşaat çalışmalarının başladığı Devrekani’de, en kısa zamanda temellerin atılması planlanıyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Kastamonu Olukbaşı Sağlık, Eğitim, Turizm Hizmetleri Sanayi ve Ticaret AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Celal Civcioğlu, yaptıkları planlara göre, inşaat çalışmalarının ekim ayına kadar sonlanacağını ve ilk hayvan grubu olan 250 baş holştayn cinsi ineklerin Kasım başı gibi geleceğini söyledi. Civcioğlu, 960 baş sağmal inek hedeflerine ise 2013 yılına kadar ulaşacaklarını, yaptıkları araştırmalarda hayvanların parça parça getirilmesinin daha sağlıklı olacağı sonucunun çıktığını sözlerine ekledi.
Tesis tam kapasiteyle çalışmaya başladığında, günlük 25 bin ton süt üretmeyi hedeflediklerini ifade eden Civcioğlu, “Kastamonu’daki sütün kalitesini artırarak ilimize daha önemli hizmetler vermek istiyoruz. Bu projenin ilimiz ve Devrekani ilçemiz içinde çok önemli olduğunu düşünüyorum.” dedi.
“HAVAYOLUYLA GETİRİLECEKLER”
Holştayn cinsi hayvanları ABD’den almayı planladıklarını ifade eden Civcioğlu, yaptıkları araştırmalarda, hayvanların havayoluyla da taşındığını gördüklerini belirtti. Deniz yolunun daha uzun süreler istediğine işaret eden Civcioğlu, şöyle devam etti:
“Eğer bir aksilik çıkmaz ise getireceğimiz tüm hayvanları özel üretim uçaklar tutarak hava yoluyla ülkemize getireceğiz. Geçtiğimiz gün başladığımız çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. 8 milyon dolar maliyeti bulunacak olan tesisimizin, 6 milyon dolarlık yatırımı önümüzdeki yıl tamamlanacak. Geri kalan 2 milyon dolarlık bölümü de yine bir yıl içinde getirilecek hayvanlar ve ilavelerle yatırıma eklenecek.
Kaliteli ve tecrübeli bir ekip ile tesisimizde hizmet vermek istiyoruz. Bu nedenle çalışmalarımıza başladık. Tesisimizde 30 personel görev yapacak. Bu personeli, alım yaptıkça, kuracağımız kaliteli tesislere göndererek tecrübe kazanmalarını sağlıyoruz. İşe kaliteli bir ekiple girmeyi hedefliyoruz. Zaten tesisimizin başında bulunacak olan Hüseyin Karahasan, il il, ülke ülke gezerek buralardaki tesisleri inceledi. İlimize en iyisini kazandırmak için çalışıyoruz.”
2013’TE TAM KAPASİTE
Civcioğlu, 22 bin metre kapalı alanın bulunduğu tesise, ilk etap hayvan gelişinin Ekim sonu Kasım başı gibi düşündüklerini ifade etti. Civcioğlu, şöyle devam etti:
“İkinci etap çalışmamızda ise 2012 baharında 250 daha sağmal inek getireceğiz. 960 baş sağmal hayvan hedefimize ise 2013 yılında ulaşacağız. Kastamonumuzun bugün süt üretiminde kalite sıkıntısı çektiğini biliyoruz. Bu doğrultuda ilimize en iyi hizmeti vermek adına çıktığımız bu yolda süt üretiminin kalitesini artırmak öncelikli hedefimizdir. Kurulacak olan tesisimizde son teknoloji cihazların bulunacağı sağım hanemizde insan hatası en az seviyeye çekilecektir. Yaptığımız araştırmalar ve çalışmalarla güzide tesisimizde otomatik sağım makineleri ve sürü yöntemi programıyla sütteki somatik hücre sayısının 50 binin altında olacaktır.”
(CİHAN)

Bir Cevap Yazın