Kastamonu’yu Susuz Günler Bekliyor

0
1010
Kastamonuyu-Susuz-Gunler-Bekliyor

Kastamonu’nun içme suyu ihtiyacının karşılanması için yapılan Karaçomak Barajı’nda, yağışların yeteri kadar yağmaması nedeniyle su sıkıntısı yaşanıyor.

Kış mevsiminin de kurak geçmesi nedeniyle Kastamonu’yu önümüzdeki günlerde susuz günler bekliyor. Yıllık 23 milyon metreküp suya ihtiyacı olan Karaçomak Barajı’nda şuanda 7 milyon metreküp su kalırken çekilen sular nedeniyle Kastamonu’nun önümüzdeki günlerde içme suyu sıkıntısı çekmesi kaçınılmaz hale geldi. Baraja akan çayın kuruduğu 40 yıllık Karaçomak Barajı’nda da, tarihin en düşük su seviyesi yaşanıyor.

SON YILLARIN EN KURAK MEVSİMİ YAŞANIYOR

Son yılların en kurak mevsimini yaşayan Kastamonu’da hem içme suyu, hem de sulama suyu temini ve taşkın koruma amaçlı projelendirilip 1973 yılında hizmete sunulan Karaçomak Barajı, tarihinin en düşük su seviyelerinden birine ulaştı. Normal su kotunda 23 milyon metreküp göl hacmi, 1.54 kilometrekare gölalanı olan Karaçomak Barajı’nda doluluk oranının şuan yüzde 20 seviyesinin altına düştüğü öğrenildi. Su seviyesinin düşüklüğü yüzünden barajın üst tarafında en az 15 futbol sahası büyüklüğünde bir alan açığa çıkarken, kış mevsiminde Ocak ayına gelinmesine rağmen henüz kar yağışının olmaması, barajın eski doluluk seviyesine ulaşmasına yönelik umutları aynı zamanda tüketmiş oluyor.

Karaçomak Barajı’nda 7 milyon metreküp su miktarı bulunurken, doluluk oranının yüzde 19 olduğu belirtildi. Ayrıca barajda bulunan su miktarının 2.5 milyon metreküpün kullanılamadığı ve içme suyu olarak 4.5 milyon metreküp suyun kullanılabildiği belirtildi. Normal su kotunda göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 889.50 metre iken, şuan göl yüzeyinin deniz seviyesinden yüksekliği 874.13 metreye düştü. Buna göre, barajın su seviyesinin 15 metre 37 santimetre düştüğü belirlendi. Karaçomak Barajı, en çok 25 Şubat 2013’de doluluk oranı yüzde 43’e ulaşırken, barajın her geçen gün giderek su seviyesinin düşmesi vatandaşları endişelendiriyor. 2 bin 596 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Karaçomak Barajının su seviyesinin çekilmesiyle çevre köylerde yaşayan vatandaşlar barajın içerisinde hayvanlarını otlatmaya başladı.

YILLIK 9 MİLYON METREKÜP SU TÜKETİLİYOR

2 bin 596 hektarlık bir alana sulama hizmeti veren Karaçomak Barajı’ndan ayrıca yılda 9 milyon metreküp içme suyu sağlanıyor. Günlük 25 bin ton içme suyu sağlanan barajdan Kastamonu Belediyesi Su Arıtma Tesisine aylık 750 bin ton içme suyu veriliyor. Baraja gelen su kaynaklarının kuruduğu Karaçomak Barajı’nda, içme suyu olarak kullanılan 4.5 milyon metreküp içme suyu Kastamonu’ya 5 ay kadar temin edilebilecek.

Ayrıca Karaçomak Barajını besleyen çay ve derelerin ise tamamen kuruduğu gözlemlendi. Kastamonu’da Ocak ayına gelinmesine rağmen mevsim normallerin üzerinde bir sıcaklık yaşanıyor. Karaçomak Barajını besleyen Ilgaz Dağına da henüz kar yağmaması vatandaşları endişelendiriyor. Karaçomak Barajına akan çay ile derelerin tamamen çekilmesiyle önümüzdeki günlerde yaşanacak susuzluğun tehlike boyutunun göstergesi oldu.

KIRIK BARAJININ YAPILMASI HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR

Devlet Su İşleri (DSİ) Kastamonu Bölge Müdürlüğü’nün ise ikinci gölet projesinin bir an önce hayata geçmesi bekleniyor. Baraj içindeki suların azalması, Kastamonu Belediyesini başka bölgelerden su almaya yöneltirken, geçen yıllarda projesi hazırlanan ve bir türlü hayata geçirilemeyen ikinci içme suyu için yapılması planlanan Kırık Barajı’nın ise bir an önce yapılması gerekiyor. Son yılların en az yağışlı mevsimini yaşayan Kastamonu’da bütün umutları önümüzdeki günlerde yağacak kara bağlandı. Fakat Ocak ayına gelinmesine rağmen henüz yağmur veya kar yağışının başlamaması vatandaşları endişelendiriyor.

Kastamonu şehir merkezinin sadece bir barajdan sağladığı içme suyu sorununun önümüzdeki yıllarda da yaşanmaması için vatandaşlar, Kırık Barajının biran önce yapılarak hizmete girmesini istedi. Karaçomak Barajı’nın çevresinde oturan köylüler, Kastamonu’nun içme suyu tehlikesi çekeceği için endişeli olduklarını belirterek, barajdaki suyunda çok fazla sağlıklı olmadığını söylediler.

Daha önceden Kastamonu’da içme suyu yaşanmadığını belirten köylüler, fakat önümüzdeki günlerde her gün barajdan 15-20 santim su seviyesinin çekildiğini belirttiler. Kastamonu’nun susuz kalmasından korktuklarını ifade eden köylüler, şehrin bir şekilde içme suyunun karşılanması gerektiğini savundular.

haber46

Bir Cevap Yazın