Ekim veya Dikim: Sonbaharda ilk yağışlardan sonra derin olarak sürülen toprak, ilkbaharda ise, daha yüzeysel bir sürüm ile oluşan kesekler tırmık veya kültüvatörlerle dağıtılarak toprak ekime veya dikime hazır hale getirilir.
Ekimden önce sıra arası 2 m olacak şekilde karıklar çekilmelidir. Bu karıkların kenarına tek taraflı olarak ve sıra üzeri 75 cm olacak şekilde tohum ekimi yapılır. Her ocağa 3-4 adet tohum konur. Tohumların üzeri 5-6 cm toprakla örtülerek hafifçe bastırılır. Tohumlar 5-15 gün içinde çimlenerek toprak yüzeyine çıkarlar. Çıkıştan sonra ilk etapta iki adet bitki ocakta bırakılır. Daha sonra bu bire indirilir.
Fide ile yetiştiricilik yapılırsa 15-20 gün kadar erkencilik sağlanabilir. Fideler kaplarından çıkarılırken fide toprağının dağılmamasına özen gösterilmelidir. Zira kavun köklerinin kendilerini yenileme kabiliyeti düşüktür. Dikimden sonra mutlaka can suyu verilmelidir.
Solgunluk gibi hastalıklardan korunmak için münavebe uygulanmalıdır. Aynı alanda İki yıldan fazla üst üste kavun yetiştirilmemelidir.
Gübreleme: Çiftlik gübresi, sonbaharda derin sürümden önce dekara 3-5 ton atılarak toprağa karıştırılmalıdır. Kimyasal gübre olarak 15-18 kg/da azot, 10 kg/da fosfor ve 10 kg/da potasyum verilmelidir. Fosforlu gübrenin tamamı ile azotlu ve potasyumlu gübrenin yarısı ekim veya dikimden önce, azotlu ve potasyumlu gübrenin diğer yarısı ise bitkiler kol atmaya başladığında fidelerden 15-20 cm uzağa bant şeklinde verilmelidir.
Bakım: Fideler tarlaya şaşırtıldıktan sonra yapılacak olan birinci ve ikinci sulamaları takiben çapa yapılmalı, bitkilerin kolları geliştikten sonra çapa yapılmamalıdır.
Kavun fideleri tarlaya şaşırtıldıktan sonra iyi bir can suyu verildiğinde bitkiler uzun süre sulamaya ihtiyaç duymadan gelişme gösterirler. Ancak toprakta yeterli nem yoksa aşırı olmamak üzere sulama yapılmalıdır. Meyve oluşum döneminden sonra sulamalar sıklaştırılmalıdır. Bitkiler ve meyveler sulama suyuna mümkün olduğu kadar temas ettirilmemelidir.
Hasat: Hasat işleri sabah yapılmalı ve küçük yığınlar halinde toplanan kavunlar güneşte fazla bekletilmemelidir. Eğer kavunlar depoda uzun süre saklanacaksa zaman zaman ters çevrilmelidir.