Yakakent İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Kökduman, kayın mantarının lezzetli, protein içeriği yüksek ve tüketim kalitesi oldukça iyi bir besin maddesi olduğunu, Yakakent ilçesinde kısa ve orta vadeye yönelik başlatılan projede 200 aileye geçim kaynağı olacağını söyledi.
Yakakent ilçesinde genel kütüklerde ‘organik mantar yetiştiriciliği’ çalışmalarının başlatıldığını belirten Yakakent İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Kökduman, “İlçe Müdürlüğü teknik personelince yürütülen çalışmalarda meşe, gürgen, kayın, akasya, akçaağaç ve kavak kütüklerinden faydalanılmakta ve ayrıca dip kütüklerinde de üretim teşvik edilmektedir” dedi.
Kayın mantarı lezzetli, protein içeriği yüksek ve tüketim kalitesi oldukça iyi bir besin maddesi olduğunun altını çizen Kökduman, “Organik olarak yetiştirilebilme imkanı nedeniyle katma değeri yüksek ürün elde edilebilmektedir. Kayın mantarının uzak doğu ülkelerinde eskiden beri yetiştirilmektedir. Dünyada yetiştiriciliği hızla artmaktadır. Ülkemizde de son yıllarda yayılma eğilimi göstermektedir. İlimizde ise yeni bir çalışma alanı oluşturuldu. Özellikle orman altlarında, açık alanlarda kütüklerde veya dip kütüklerde organik kayın mantarı yetiştiriciliği kolay ve karlı bir iştir. İlçe Müdürlüğümüz ve Kaymakamlığımızca hazırlanan ‘Kadın Çiftçilere Yönelik Sosyal Riskin Azaltması Projesi’ kapsamında yaptığımız çalışmalara Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nca da kaynak sağlanmaktadır. Yakakent ilçemizde kısa ve orta vadede 200 aileye yönelik başlattığımız proje çalışması kapsamında, deneyimli personelimizle pilot çalışmalar yapmakla birlikte, alınan başarılı sonuçlar nedeniyle kırsal alanlardan gelen yoğun taleplere misel temini ve yetiştiricilik aşamalarında her türlü desteği ve yardımı vermekteyiz” diye konuştu.
Üretime geçen işletmelerin ürün kalitesi ve getirisinden memnun olduğunu ifade eden Kökduman, “Kayın mantarı perakende olarak kilogramı 7-8 TL, toptan satışlarda ise 5 TL’den alıcı bulmaktadır. Küçük alanlarda katma değeri yüksek bu üretim dalının hem ürün çeşitliliği, hem de çiftçi gelirleri bakımından Yakakent için önemli bir seçenek olup, kütüklerde kayın mantarı yetiştiriciliğinin yaygınlaştırılacak desteklenecektir” şeklinde konuştu.
Yakakent İlçe Müdürlüğü’nün üstün gayretleriyle başlatılan bu çalışmayı il müdürlüğü olarak desteklediklerini ve iyi neticeler beklediklerini belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Üretim alanlarında şahsi gözlemlerim de oldu. Çiftçilerin bu konuda memnuniyetlerini müşahede ettik. Kayın mantarının organik olarak da yetiştirilerek kolay ve mümkündür. Çünkü üretimde kullanılan girdilerin bütünüyle doğal kökenli olması sebebiyle, neticede kaliteli ve güvenilir gıda üretimi mümkündür. Pazar imkanları geniş olan bu üretim çalışmasını başlatan, destek veren, gönül veren emek sahibi personele ve üreticilere teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
haber365