Kastamonu Üniversitesi Mantar Araştırma ve Uygulama Merkezi (KÜMMER) danışmanlığında yürütülen kayın mantarı yetiştirme faaliyetleri, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle kış aylarında da devam ediyor.
Kış aylarında yaşanan yüksek sıcaklıklar nedeniyle Türkiye’nin değişik illerinde birçok ağaçta çiçeklerin açması, çiğdem gibi bahar çiçeklerinin erken çıkmasından sonra Kastamonu’da da ağaç kütüklerinde kayın mantarları görülmeye başlandı. Normalde iklim istekleri gereği en erken Nisan-Mayıs aylarında elde edilmesi gereken kayın mantarı Musallar köyündeki üreticiler tarafından Şubat ayında üretildi. KÜMMER Müdürü Doç. Dr. Sabri Ünal, üretim alanında yaptığı gözlemlerden sonra şartların uygun olması durumunda kış aylarında da üretimi kolay, maliyeti düşük bir tür olan kayın mantarının üretiminin yapılabileceğini belirtti. Musallar köyündeki üreticilerden Hasan Karaosmanoğlu ise, ürünlerden almış olduğu verimden dolayı ikinci serayı yapacağını ve üretim miktarını artırmayı hedeflediğini söyledi.
Kastamonu-Musallar Köyü’nde verilen ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’nde görevli elemanların da katıldığı yemekte, üretilen kayın mantarlarından yapılan mantarlı ekmek ikramı ile mantar keyfi devam etti.
haber46