Keşan’da buğday’da kök boğazı hastalığı

1
1796

Kök Boğazı HastalığıEDİRNE (A.A) – Keşan’da buğday ekili alanlarda kök boğazı çürüklüğü hastalığı görüldüğü bildirildi.
Keşan Tarım Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Proje Hizmetleri Limited Şirketi Uzman Tarım Danışmanı ve Yüksek Ziraat Mühendisi Lütfü Açar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üye çiftçilerine ait buğday ekili alanlarda yaptıkları kontrollerde Kök Boğazı hastalığına rastladıklarını söyledi.
Mevsim itibari ile bölgede görülen hafif sağanak yağmur geçişlerinin ardından güneşin ortaya çıkması ve hava ısısının yükselmesi sonucu mantarların üremesine uygun ortam oluştuğunu ifade eden Açar, ”Üreticiler tarlalarını kontrol ederek hastalık varsa tarım kuruluşlarından mücadele konusunda bilgi almaları gerekmektedir” dedi.
Açar, şöyle devam etti:
”Bu hastalığın oluşmasında bir çok mantar türü etkili olmaktadır. Erken devrede meydana gelen enfeksiyonlar çıkış öncesi veya sonrasında fide çökmesine neden olur. Hastalıklı dokuların rengi koyulaşır. Mantarının etkilemesinde ise dokular üzerinde tüy gibi beyaz miseller oluşur, bunlar o çevredeki toprağa da geçer.
Hastalığın gelişmesi ile sap, kök tacı ve kökler çürür. Sonuçta bitki ölür. Bu bitkiler sağlıklı yeşil bitkiler içinde beyaz renkli başakları ile kolayca fark edilir. Bu hastalık etmenleri, bitki seyrelmesi, kardeşlenmede azalma, başakların normalden küçük olması ve hektolitre ağırlığında düşmelere neden olarak üründe miktar ve kalite kayıplarına yol açar.”

1 Yorum

  1. bu mantari hastalık köklerde beyaz lifli yapılar görülür.bu mantar genelde nemli ve yağışı bol yerlede çok sık raslanır birde toprak yapısı da müsait ise mantari lifli yapılanmalar başlar. ilaçlama konusunda hastalık birinci sene zaman açıs…ından takip edilmeli ve mantar hastalığının başlangıcı belirlenmelidir.mantari hastalık başlangıcından önce hangi tür mantari hastalık etmeni ise ona uygun bir etkili ilaçlama sağlanmalıdır.yoksa mantar başlangıcından sonra hastalık etmeni ilerlemiş ise ilaçlamadan etkili bir şekilde başarı sağlanmaz.ilaçlama mantarın devam eden zaman peryodu ilerisinde ilaçlanmaya devam edilmelidir.ayrıyetten bu mantar hastalığına karşı olan bu hastalıktan etkilenmeyen çeşitlerin tohumları kullanılmalıdır.toprak işlemesi iyi yapılmalı mantari hastalık etmeni toprak kaynaklı olduğundan toprak ilaçlaması da yapılmalıdır.arazi içerisinde nemlilik durumu giderilmelidir.bu şekilde mantari hastalık önlenmeye çalışılmalıdır.mantari hastalıklar genelde ilerlemeiş durumlarında ilaçlama ile bir sonuç alınmaz .ilaçlama mutlaka mantari hastalık başlamadan önce yapılmalıdır.

Bir Cevap Yazın