Kestanede ‘Gal arısı’ alarmı (video)

0
7870
Kestanede 'Gal arısı' alarmı

Türkiye ve dünya ekonomisi Koronavirüs salgını nedeniyle büyük darbe alırken, bir başka zararlı da kestane üretimine darbe vuruyor. Birkaç yıl önce yurda giren “Gal arısı” isimli zararlı, daha şimdiden kestane üretiminde büyük kayıplara yol açtı. Üretimde yüzde 70 rekolte kaybı ve 18 Milyon Dolar zarara neden olan “Gal arısı” da tıpkı Koronavirüs gibi henüz hiçbir ilaçla önlenemiyor. Yalnızca biyolojik mücadele yapılabiliyor. Türk kestane sektörü acil önlem istiyor. Yerli bilimsel bir fidan keşfi umut veriyor.

Türkiye’nin önemli üretim ve ihraç ürünlerinden kestane, henüz dal kanserinin yayılmasına çare ararken bu kez daha büyük bir tehditle karşı karşıya. “Gal arısı” adı verilen bir zararlı, Yalova’dan başlayarak hızla yayılmaya başladı. “Gal arısı”nın verdiği zarar daha şimdiden korkutucu boyutlara ulaştı. 2019 rakamlarına göre Bursa ve Yalova’da 15 bin tonluk üretim 4 Bin 300 tona düştü. Üretimdeki kayıp yüzde 70‘i buldu. Üreticinin zararı 18 Milyon Dolar’a ulaştı.

Adnan Menderes Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eklem Tekintaş’a göre tehlike büyük. Gal arısı Türkiye’nin en büyük kestane üreticisi olan Aydın iline ulaşırsa, kestane üretimi ve ihracatı büyük darbe alacak.

Gal arısı kestane tomurcuğunun içine larva bırakıyor. Bu nedenle hiçbir ilaçlı mücadele işe yaramıyor. Yalnızca biyolojik mücadele yapılabiliyor. “torymus sinensis” denilen canlı Gal arısını yok ediyor. Ancak bu canlının üretimi de çok zor ve yetersiz. Prof. Dr. Tekintaş, Aydın’ın Nazilli ilçesinde yapılan bilimsel bir keşfi umut verici buluyor.

Tekintaş, N3/7 çeşidi kestane fidanı dikenlerin gal arısı tehdidini fırsata çevirebileceği görüşünde.

Bir Cevap Yazın