Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kaygusuz, kiraz ve vişne ağaçlarının bu dönemde monilya hastalığına karşı ilaçlanması gerektiğini hatırlatarak uyarıda bulundu.
Elazığ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Kaygusuz, uyarısında ilaçlamanın nasıl yapılacağı konusunda da bilgi verdi. Kaygusuz, “Kiraz ve vişne ağaçlarının çiçek açtığı bu dönemde ağaçlarınızı monilya hastalığına karşı ilaçlamayı ihmal etmeyiniz. Bu hastalık kiraz ve vişne ağaçlarının çiçek, sürgün ve meyvelerinde zarar yapar. Çiçeklerin taç ve çanak yaprakları, dişicik borusu ve erkek organları kahverengiye dönüşür, bu dönüşüm daha sonra tüm çiçeğe yayılır. Buna çiçek yanıklığı denmektedir. Meyvelerde ise genellikle meyve olgunluğu yakınken enfeksiyon yapar. Sürgünde oluşan kuruma ve kanser yaralarına ise sürgün yanıklığı denir. İnce dallar tamamen kurur, biraz kalınlarda ise kanser yaraları oluşur. Yağmur ve nemli havalarda yara etrafında zamklanma olur” dedi.
Badem ağaçlarında badem iç kurduna karşı ilaçlama zamanının da geldiğini belirten Kaygusuz, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Çiftçilerimizin bu zararlıya karşı zamanında ilaçlama yapması gerekmektedir. Bademin en önemli zararlısı badem iç kurdudur. Bu zararlının ergini siyah renkli, dış görünüşü ile kanatlı bir karıncaya benzemektedir. Ergini çağla döneminde yumurtasını meyveye bırakır. Asıl zararı larva yapar. Zarara uğrayan bademler sağlamlardan daha çabuk kurur ve rengi değişir. Beslenme ilerledikçe zamanla iç kısmını tamamen yiyerek boşaltırlar ve sadece meyve içinin kabuğu kalır. Erginin çıkış yaptığı meyvelerin kabuk kısmında 2 milimetre çağında çıkış deliği görülür. Bu zararlı ile mücadelede fenolojik olarak çağlaların zeytin çekirdeği büyüklüğünü aldığı yani yaklaşık 7-8 mm olduğu zamanda ilk erginler çıkmaktadır. Bu dönemde 1’inci ilaçlama ve zararlı yoğunluğuna göre ve ilacın etki süresine göre de 2’inci ilaçlama yapılmalıdır”.
haber724