”Kırmızı altın” üreticisini üzdü

1
1430

trup hasat”KIRMIZI ALTIN” ÜRETİCİSİNİ ÜZDÜ -TÜRKİYE’NİN TURP İHTİYACININ YÜZDE 70’İNİN KARŞILANDIĞI KADİRLİ’DE ÇİFTÇİLER, SEZON BAŞINDA 1 LİRA OLAN ÜRÜNLERİNİN KİLOSUNUN 40 KURUŞA KADAR DÜŞMESİ NEDENİYLE SEZONU BURUK KAPATTI -ZİRAAT ODASI BAŞKANI İSPİR: ”BAŞLANGIÇTA SEVİNEN ÜRETİCİ, ÜRETİMİN FAZLA TÜKETİMİN AZ OLMASI NEDENİYLE SEZON SONUNDA ÜZÜLDÜ”

KADİRLİ (A.A) – Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’inin karşılandığı Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde çiftçiler, sezon başında 1 liradan sattıkları ürünlerinin fiyatının 40 kuruşa kadar düşmesi nedeniyle sezonu buruk kapattı.

Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yörede her yıl ortalama 40 bin dekara turp ekiminin yapıldığını ve yaklaşık 120 bin ton hasat gerçekleştirildiğini söyledi.

Türkiye’nin turp ihtiyacının yüzde 70’ini karşıladıklarını belirten İspir, üreticilerin ilçe ekonomisine bu yıl yaklaşık 25 milyon lira katkı sağladığını ifade etti.

Çiftçinin bu sezon arzuladıkları geliri elde edemediğini anlatan İspir, sezon başında kilogramı 1 liradan alıcı bulan ürünün kilosunun fiyatının sezon sonuna gelindiğinde 40 kuruşa kadar düştüğünü, bu durumun hayal kırıklığı yaşattığını kaydetti.

Geçen yıl turp üreticisinin sezonu kötü geçirdiğini hatırlatan İspir, şöyle devam etti:

”Bu yıl hasadın başladığı dönemde kilosunu 1 liradan ürününü satan çiftçi başlangıçta sevindi. Ancak, üretimin fazla tüketimin az olması nedeniyle sezon sonunda üzüldü.

Kadirli’de, ortalama 40 bin dekar alanda 5 çeşidi yetiştirilen ve her yıl 4 ay süreyle ortalama 5 bin kişiye 25-30 lira arasında yevmiye ile istihdam olanağı sağlayan turpta üreticinin kazanması için pazarlamasının iyi yapılması gerekiyor.

Türkiye’nin her yerine gönderilen ve Kadirli ekonomisine büyük katkısı olan turp, sezon başında kilosu 1 liradan satıldı. Ancak, rakam hızla düştü ve üretici sezonu zarar ederek kilosunu 40 kuruştan yaptığı satışlarla kapattı.”

İlçe Tarım Müdürü Fatin Rüştü Özeser ise C, B1, B2 vitaminleri yönünden çok zengin olan, böbrek taşı, astım, sarılık, safra kesesi, bronşit, öksürük, karaciğer ve romatizma gibi hastalıklara iyi geldiği belirtilen turpun Türkiye genelinde bilinen 10 türünün bulunduğunu ve anavatanının Akdeniz Bölgesi olduğunu söyledi.

Belediye Başkanı Ömer Tarhan da ilçe ekonomisi ve istihdam yönünden çok önemli bir yere sahip bulunan turpun desteklenmesi ve tanıtımının iyi yapılması gerektiğini belirterek, belediye olarak üzerlerine düşen görevi yapmaya hazır olduklarını ifade etti.

İlçe ekonomisi için ”can damarı” olarak nitelendirilen turp, tarladan sofralara zahmetli bir yolculukla ulaştırılıyor. Soğuk havaya rağmen sabahın ilk ışıklarıyla tarlalarda başlanan hasat işlemi, ilçe merkezinden geçen Savrun Çayı üzerine kurulu havuzlarda devam ediyor. Çoğunluğunu kadınların oluşturduğu işçiler tarafından, tarladan kol gücüyle sökülerek çıkartılan ve akar suda topraklarından arındırılarak, paketlenen turp, ailelerin geçim kaynağı oluyor.

1 Yorum

Bir Cevap Yazın