Brokoli 8 TL, karnıbahar 5.49 TL, ıspanak 3 TL… Tezgâhlardaki kış sebzeleri dokunanı yakıyor. Pazarda ve markette sadece üç parça sebze için yaklaşık 15 TL’yi gözden çıkarmak gerekiyor. Hatta karnabaharı tezgâhlarda görmek bile mümkün değil.
Vatandaş ise bu ürünleri daha ucuz yemek istiyorsa en az 1 ay daha bekleyecek. Çünkü yeni mahsul ürünler ocağın ikinci haftasından itibaren tezgâhlarda yerini alacak.
Tarım ülkesi olarak anılan Türkiye’de yılda 46 milyon ton sebze ve meyve üretiliyor. Bunun 28 milyon tonunu sebze, 18 milyon tonunun ise meyve üretimi oluşturuyor.
Sebze fiyatlarındaki fiyat yükselişini özellikle 2.5 ay önce Aydın ve Antalya bölgesinde yaşanan aşırı soğuk, fırtına ve sele bağlayan Tüm Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu Başkanı Burhan Er, “Bu iklim değişikliklerinde özellikle tarla üretimi olan sebzeler çok etkilendi. Karnabahar, ıspanak ve marul tam nazik döneminde ekilirken soğuk ve fırtına ile karşılaşınca üretimde bir sıkıntı yaşandı” dedi.
Şu anda Türkiye’nin değişik ekim bölgelerini dolaştığını ve ürünlerin durumuna baktığını belirten Er, “Özellikle karnabahar ve ıspanak için ikinci ekimler yapıldı. Ocak ayının ikinci haftasına kadar yeni mahsul ürünlerin çıkmasıyla tarla ürünlerinin fiyatları yüzde 50 oranında ucuzlayacaktır. Ama bu ucuzlamayı sera ürünlerinde beklememek lazım” dedi.
Arz-talep sıkıntılı
Türkiye Ziraatçiler Derneği Genel Başkanı İbrahim Yetkin de sebze fiyatlarındaki artışı ani iklim değişimlerine bağlıyor. Yetkin, şunları söyledi: “Tüm sebzelerde genel anlamda bir fiyat artışı söz konusu. Bunun bir nedeni iklimsel değişimler olmakla birlikte asıl sebep üretimdeki plansızlık. Oysa sebze ve meyve üretimlerinin de bir borsa gibi değerlendirilmesi gerekiyor. Sebze arz ve talebinde sıkıntı var.”