KONYA (İHA) – Konya Şeker A.Ş., pancar üreticisine 21.4 milyon lira değerinde motorin desteği veriyor.
Konya Şeker A.Ş.’den konuya ilişkin yapılan açıklamada, 10 gün önce 25 milyon liralık avans, şimdi de 21.4 milyon liralık motorin desteği verilmeye başlandığı bildirildi. Konya Şeker’in bu yılki kampanya döneminde, mazot desteği ile birlikte üreticisine 59.5 milyon lirası ayni, 96.5 milyon lirası da nakdi avans olmak üzere toplam 156 milyon liralık ekonomik katkı vermiş olduğu kaydedildi.
Pankobirlik Genel Başkanı Recep Konuk ise yaptığı açıklamada, üreticilere olan desteğin bundan sonra da artarak devam edeceğini söyledi. Konuk, üretimde sürekliliğin sağlanması ve üreticilerin refah seviyelerinin yüksek olması için tarımsal sanayi yatırımlarına ağırlık verildiğini belirterek, hem üreticinin yetiştirdiği diğer ürünlerin değerlenmesini, hem de bugünkü üretim deseninin dışında kazancı yüksek alternatif tarım ürünlerini de yetiştirebilmesi için öncülük ettiklerini bildirdi.
Konya Ovası’nda arpa, buğday ve şeker pancarının dışında Konya Şeker’in alternatif tarım ürünlerini Türk tarımına kazandırdığını, kanola gibi ürünlerle de üreticilerin daha çok kazanç elde etmesi için ortam hazırladıklarını kaydeden Konuk, tarımsal sanayi yatırımlarının çiftçiye yönelik olduğunu anımsattı.
Konuk, “Çumra Şeker’le birlikte üreticilerimizin elindeki pancar kotalarının artmasına vesile olduk. Üreticilerimizin kotası Çumra Şeker’in devreye girmesiyle birlikte iki katına çıktı. Yani, bu yatırımla üreticilerimizin daha çok ekim yapmalarını sağladık. Türkiye’de bir ilk ve tek olan Sıvı Şeker Tesisleri’yle, pancar şekeriyle rekabet edenlerle rekabet edecek bir ürünü üreterek, hem şeker pancarı üretiminin geleceğini teminat altına aldık, hem de şeker pancarı üretiminin artmasını sağladık. Çikolata, şeker, lokum, helva gibi katma değeri yüksek ürünleri üreterek oluşan ilave katma değerin sektörde kalmasını sağlarken, Konya Şeker’in ürettiği kristal şekerin daha hızlı ve kolay tüketilmesine vesile olduk. Bununla da üreticilerimizin kotalarının düşmesini engelledik. Bioetanol Tesisleri’yle pancardan etanol ürettik ve dünyanın yükselen trendi olan yenilenebilir enerji alanında da söz sahibi olduk. Yem Tesisleri’yle pancarın posasının değerlendirilmesini sağladık ve yine üreticilerimizin üretimini yaptığı arpa, buğday ve mısır gibi ürünlerin alımını yaparak piyasada fiyatların üretici lehine gelişmesine katkı verdik. Geçtiğimiz günlerde dünyanın en büyük et-süt entegre kompleksinin temelini attık, bunun bölge hayvancılığına yapacağı katkıya önümüzdeki yıldan itibaren herkes şahit olacak. Üreticilerimiz için bitkisel üretime ek olarak hayvansal üretimde önemli bir gelir kaynağı olacak. Yağ tesisi yatırımına önümüzdeki günlerde başlıyoruz. Konya Ovasında pancar, buğday, arpa, mısır, patates dışında kanola ile de üreticinin hanesi bereketlenecek”