Yarın Aksaray yolundaki Tüyap Fuar Merkezi’nde ülkemizin en önemli fuarlarından biri olan KON-TARIM 10. Uluslararası Tarım, Hayvancılık ve Süt Endüstrisi Fuarı açılıyor.
Konya’da kurulup ta en çok ilgi gören bu fuarda dünyanın ve ülkemizin çok sayıda bölgesinden imalatçılar el emeği göz nuru dökerek vücuda getirdikleri makinelerini görücüye çıkaracaklar. Bu fuar hem ülkemizden hem de yurtdışında ki çok sayıda ülkeden büyük ilgi görüyor. Çok sayıda ziyaretçi akın akın Konya’ya geliyorlar.
Tarımsal mekanizasyonun gelişimi son yıllarda gözle görülür derecede artmıştır. İşte bu yüzdendir ki çiftçilerimizin de konuya yaklaşımı geçmişe kıyasla daha profesyonel noktaya doğru kaymış ve kaldıracağı mahsulde en üstün verimi elde edebileceği tüm seçeneklerde daha seçici olmaya yönelmiştir. Günümüz çiftçisi artık kabalama anlayış yerine kullanacağı gübreden, makineye kadar her detayda hassas davranmayı öğrenmiştir. Mahsulde verimin artması ve bir tek buğday tanesinin ya da bir tek çileğin ziyan olmaması için zihin yormakta ve israfın önüne geçmede tüm detayları irdelemektedir.
Son birkaç yıldır hükümetimiz tarafından sağlanan desteklemelerde bu ileri anlayışın bir sonucu olarak karşımıza çıkmaktadır. Ülkemizde yakıt maliyetlerinin yüksek olmasından tutun da gübresine kadar tüm masraflar içerisinde bocalayan çiftçimiz devletin sağladığı bu yarı yarıya destekle nefes almış ve tekrar büyük heyecanla işine dört elle sarılmıştır. Tabii ki bundan müstefid olan sadece çiftçimiz değil, tarım makinelerinin imalatıyla iştigal eden çok sayıda sanayicimizde iş yoğunluğundan fazla mesai ve vardiya sistemine yönelerek mal yetiştirme çabasına girmiştir. İki tarafı da memnun eden bu uygulamadan hiç kuşkusuz çok sayıda istihdam edilen işçi de payını almıştır. İşte devletimizin sağladığı böylesine önemli desteğin sürmesini ümit etmekteyiz. Bugün çok sayıda firmamız, sağlanan bu çiftçi destekleri sayesinde iflasın eşiğinden dönmüş ve uçurumun başından son anda hükümet tarafından uzatılan bu dost eli sayesinde kurtulmuştur.
Geçtiğimiz yıl 27 farklı ülkeden 474 firma ve firma temsilcisinin katıldığı Konya’mızın medar-ı iftiharı bu fuara ülkemizin 70 farklı ilinden ve yurtdışından da özellikle Ortadoğu, Kafkaslar ve balkanlar olmak üzere 30’a yakın farklı ülkeden toplam 178.250 ziyaretçi beş günlük kısa bir süre içerisinde Konya’da ki bu fuara ziyarete gelmiştir. Elbette ki bu yoğunluk, Konya’mızın otellerine, lokantalarına, kafelerine, otobüs şirketlerine, marketlerine, mağazalarına kadar tüm esnafın da yüzünün gülmesinde önemli etken olmuştur. İşte bu hareketlilik yarın başlayıp, pazar akşamına kadar devam edecek olan fuar süresince yine start alacak. Bu fuar esnasında çok sayıda sanayicimiz yeni siparişler alacak, alınan siparişlerin yetiştirilmesinde de yeni işçiler istihdam etmek mecburiyetinde kalacaktır.
Geçtiğimiz yıl ve ondan önceki yıllarda da Konya Ticaret Odası öncülüğünde yaptırılan mevcut fuar merkezinde ki kapalı alana sığmayan fuara dev çadırlar kurulmak zorunda kalınmıştır. Geçen sene 6 çadır ilave edilen fuarda duyumlarıma göre bu sene 10 çadır kurulacakmış. İşte bu noktada ben itiraz ediyorum. Daha öncede yazılarımda bu konuya değinmiştim. Şu Konya şehrine yüzünü ağartacak dev bir fuar merkezi ne zaman inşa edilecek? Tüm dünyanın ve Türkiye’nin gözbebeği haline gelen şehrimize bu fuar inanın hiç yakışmıyor. Bu konuda da hemen hemen tüm yetkili mercilerle görüştüğüm halde klasik cevaplar almaktan öte bir neticeye ulaşamadım. Beni asıl üzen, böyle bir girişime yönelik henüz bir düşüncenin de oluşmamasıdır. Hiç değilse böyle bir yaklaşım gösterilse en azından dillendirilerek proje aşamaları gündeme gelebilirdi. Açıkçası bu iş bizim sivil havaalanı beklentimize benzeyecek gibi görünüyor. Her kafadan bir ses çıkıyor ama ortada bunu realize edecek bir hareketlenme başlayamıyor. Belediye başkanlarımız hiç değilse park yerleri, spor salonları kadar giriştikleri işler kadar böylesi önemli bir projede niçin bir araya gelemiyorlar? Konya Büyükşehir Belediye Başkanımız Tahir Akyürek Bey, Amerika’da Konya’nın başarısını anlatırken Konya gibi KOBİ sanayiciliğinin merkezi haline gelmiş bir şehrin belediye başkanı olarak Konya’ya yakışır bir fuar alanımızın dahi olmadığına yönelik kendisine bir soru yöneltilseydi acaba ne cevap verirdi? Koskoca şehrin milletvekilleri bunu hiç düşünmezler mi? Allah aşkına geçtiğimiz haziran ayında meclise yolladığımız milletvekilleri Konya için yeni ne gibi projeler üretiyorlar? Şunu kamuoyu ile bir paylaşsınlar. Konya Ticaret Odası Başkanı iken kendisini meclise gönderdiğimiz Sayın Üzülmez Konya sanayini en iyi tanıyan bir isim olarak az önce üzerinde durduğum fuar merkezi konusunda bir girişimde bulundu mu? Yoksa buna fırsat bulamayacak kadar çok mu yoğun acaba!
Değerli Konyalılar yarın başlayacak olan KONTARIM fuarını gezmenizi şiddetle öneriyorum. Tarım sektörünün ulaştığı konumu görmeniz için bu çok iyi olacaktır. Ulaşım sorunu olanlar için farklı noktalardan servisler kaldırılıyordu. Bu sene de sanırım aynı noktalardan servisler fuara vatandaşımızı taşıyacaklar.
Kaynak: http://www.memleket.com.tr/