“Kooperatifler Tarımda Problemleri Çözemedi”

0
919
"Kooperatifler Tarımda Problemleri Çözemedi"

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, “Ülkedeki 84 bin 232 kooperatife rağmen özellikle tarımda kooperatifler planlama ve pazarlama problemini çözemedi” dedi.

ANKARA – Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, dünyadaki kooperatiflerin yaklaşık yüzde 10-11’inin Türkiye’de olmasına karşın kooperatiflerin fonksiyonel olamadığını belirterek, “Ülkedeki 84 bin 232 kooperatife rağmen özellikle tarımda kooperatifler planlama ve pazarlama problemini çözemedi” ifadesini kullandı.

Bayraktar, 21 Aralık Dünya Kooperatifçilik Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Birleşmiş Milletler (BM) verilerine göre, dünyada 800 binden fazla kooperatif ve 1 milyardan fazla kooperatif ortağı olduğunu ifade etti.

Kooperatiflerin dünyada 100 milyondan fazla insana iş imkanı sağladığını vurgulayan Bayraktar, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Kooperatifçilikte ABD, Fransa, İngiltere, İtalya ve Japonya gibi ülkeler öne çıkmaktadır. İngiltere kooperatifçiliğin beşiğidir. ABD ve Almanya’da toplam nüfusun dörtte biri, Norveç ve Kanada’da üç kişiden biri, Japonya’da her 3 aileden biri kooperatif üyesidir. Finlandiya nüfusunun yüzde 75’i kooperatiflere üyedir. Bu ülkelerde kooperatiflerin iş hacimlerine bakıldığında ilk sıralarda tarımsal kooperatiflerin yer aldığı görülmektedir. Almanya, Fransa ve Hollanda’da kooperatif bankaları ülkenin en büyük 5 bankası arasında yer almaktadır.”

Bayraktar, Türkiye’de kooperatiflerin 150 yıllık bir geçmişi olduğunu ve sayılarının 84 bin 232’ye ulaştığını belirterek, şöyle devam etti:

“Dünya nüfusunun yüzde 1,1’i Türkiye’de. Buna karşın kooperatiflerin yaklaşık yüzde 10-11’i ülkemizde. Yine de kooperatifçilikte işlevsellik sağlanamadı. Tarımda çok sayıda kooperatife rağmen, Türk çiftçisi planlama ve pazarlama sorunu çekiyor. Kooperatifler yasal boşluk ve karmaşıklıklardan kurtarılmalı, devletin kooperatiflere müdahaleci rolü azaltılarak kooperatifleşme teşvik edilmeli, kooperatifler mali yönden güçlendirilmeli ve desteklenmelidir.

Son yıllarda eğitim seviyesinin yükselmesi ve ortakların bilinçlenmesine paralel olarak ülke kooperatifçiliğinde önemli gelişmeler yaşandığını memnuniyetle görüyoruz. 2012-2016 dönemini kapsayan Kooperatifçilik Strateji Belgesi ve Eylem Planı ülkemiz kooperatifçiliği için çok önemli bir adımdır.”

Bayraktar, bu yıl Dünya Kooperatifçilik Günü’nün ana temasının BM tarafından “Kooperatif Girişimler Kriz Dönemlerinde Güçlü Kalır” olarak belirlendiğine dikkati çekerek, kriz dönemlerinde sermaye şirketlerine kıyasla kooperatiflerin daha az etkilendiğini ve güçlü kaldığını ifade etti.

Bir Cevap Yazın