Köylülere Fareyle Mücadelede Devlet Desteği

3
1737
fare

fareEdirne’nin Lalapaşa İlçesinde tarla fareleriyle başa çıkamayan köylüler devletten yardım istedi.

Lalapaşa’nın Vaysal köyünde tarla fareleri çok sayıda çiftçinin ekinine büyük zarar verdi. Zahirli yemler atarak farelerden kurtulmaya çalışan köylüler başarılı olamayınca Edirne Tarım İl Müdürlüğü’nden yardım istedi.
Bölgede inceleme yapan Tarım İl Müdürlüğü ekipleri, fare popülasyonunun yoğun olduğunu tespit etti. Köylülere fareyle mücadele konusunda eğitimlerde veren ekip, fare sayısını azaltmak için çiftçilerle kimyasal mücadeleye başladı.
Edirne Bitki Koruma Şube Müdürü Dr. Ali Karahan, Aa muhabirine yaptığı açıklamada, farelerin yoğun olduğu bölgelerde kimyasal mücadeleye başlayacaklarını belirtti.
Fareyle mücadele ve fare mevcudiyetini tespit etmek için 19 ekip oluşturduklarını anlatan Karahan,”Fare popülasyonunun yoğun olduğunu tespit ettik. Önce bir eğitim çalışması yaptık. Nasıl bir mücadele yapılması konusunda üreticilerimizi bilgilendirdik. Başarılı bir mücadele yapılmasını bekliyorum”dedi.
-DOĞAL DENGE BOZULDU

Trakya Üniversitesi (TÜ) Fen Edebiyat FakültesiBiyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Kaya ise farelerin çoğalmasını, farelerden beslenen hayvanların sayılarının azalmasına bağladı.
Zehirli yemlerle yapılan kimyasal mücadelenin diğer hayvanlara da zarar verebileceğini anlatan Kaya, şunları söyledi:
“Fare sayısının çoğalması doğal dengenin bozulmasına verilebilecek en güzel örneklerden biridir. Tilki, baykuş, yılan, Kartal, Şahin gibi hayvanların azalması fare sayılarının artmasına neden olmuştur. Anız yakmaları, zirai ilaç kullanımları nedeniyle tarlalara da yuvası olan bir çok yılan ölmüştür. Eğer fare ile beslenen hayvanların sayısı artarsa doğal denge sağlanmış olur.”
Kaya, Vaysal köyünde fareleri öldürmek için yapılacak kimyasal mücadelenin diğer hayvanlara da zarar verebileceğini, bu nedenle zehirden çok biyolojik mücadelenin daha doğru olacağını belirtti.
Fare yuvalarına bırakılan zehirler nedeniyle ölen farelerin diğer canlılara da zarar vereceğini anlatan Kaya,”İlaçlama ile yapılan ölüm diğer hayvanlara da zarar verir. Zehirlenerek ölmüş fareleri yiyen yırtıcı kuşlar tilkiler gibi hayvanlar zehirlenerek ölebilir. Ben doğal dengeye zarar verecek, besin zincirini olumsuz etkileyecek yöntemleri önermiyorum. Çünkü çok daha vahim sonuçlar çıkabilir. Demek ki tilkileri öldürmemek lazım, yırtıcı kuşları vurmamak lazım, anızları yakmamak lazım, Doğal dengeyi bozmamak lazım” dedi. (AA)
Kaynak: gıdatarım

3 YORUMLAR

  1. fare zararlısına karşı benim de bir yöntemim var. Evet kabul biraz cani bir yöntem ama bazen başka yolda kalmadığı oluyo. Farenin severek yediği bir yemi kireçle karıştırıyoruz ve fare bunu yiyor. Sonrada su içtikten bir süre sonra kireç farenin içinde donuyo ve farenin ölümüne neden oluyor 🙁

    • Güzel bir yöntem. Sorunlara ancak bilimsel yöntemlerle yaklaşıp onları bildiğimiz teorik yöntemlerin uygulamaları sonucunda elemine edebiliriz.

Bir Cevap Yazın