‘Kulu’nun geniş arazilerinin üretim potansiyeli ülke tarımına kazandırılmalı’

0
938
'Kulu’nun geniş arazilerinin üretim potansiyeli ülke tarımına kazandırılmalı'

Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nde Kulu sempozyumu için hazırlanan ‘Kulu İlçesinin Bitkisel Üretimdeki Yeri, Sorunları ve Çözüm Önerileri’ başlığını taşıyan raporda “Kulu’daki üretim potansiyeli yüksek, 70 bin hektarlık geniş ve düz arazi üretime kazandırılırsa ülke tarımına çok büyük katkı sağlar.” denildi.

Raporda Prof. Dr. Süleyman Soylu, Prof. Dr. Nuh Boyraz, Doç. Dr. Mehmet Zengin ve Yrd. Doç. Dr. Mehmet Zengin’in imzası bulunuyor.

135 bin hektar tarım alanına sahip Kulu’da bu arazinin yarısında bitki üretimi yapılamıyor. Kulu’nun yurt dışına verdiği yoğun göç ve tarım alanlarının çok az bir kısmının sulanabilir olması bu olumsuz durumu ortaya çıkarıyor. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nin hazırladığı raporda, “Kulu ilçesindeki tarım alanlarının çok büyük bir kısmında tarla bitkileri, tarla bitkileri içerisinde de buğday ve arpa ekilmektedir. Bölgede ürün desenine yeni ürünlerin katılımının sağlanması, nadas alanlarının değerlendirilmesi ile ilçe ekonomisine yeni katma değerler sağlanacaktır.” ifadeleri yer alıyor.

İlçenin geniş tarla arazileri ve arazilerin büyük kısmının tarla tarımına uygun olmasından dolayı çok büyük potansiyele sahip olduğunun belirtildiği raporda, “Konya’nın diğer ilçelerinde özellikle son 10 yılda çiftçilerin bilgi seviyesinin artması ve çeşitli tarımsal projelerin devreye girmesi ile ürün deseninde önemli değişimler yaşanırken Kulu’da hala kuru tarım sisteminde buğday-arpa- nadas sistemi uygulanmaktadır. Kulu’da katma değeri yüksek tarla bitkileri üretimini kısıtlayan en önemli faktör sulama suyu azlığıdır. Bu yüzden bölgede katma değeri yüksek tarla bitkileri konusunda planlama yaparken, kuru tarım alanları ayrıca 20 bin hektar olan sulu tarım alanları için planlama yapmak gerekmektedir. Kulu ilçesinde 70 bin hektar dolayında nadas alanı mevcuttur. Bu arazi toplam tarım alanlarının yaklaşık yüzde 53’ünü oluşturmaktadır. Bu oran gerek Konya, gerekse Türkiye genelindeki nadas arazi oranının çok üstündedir. Bu alanlar üretime kazandırıldığı zaman ilçe ve ülke tarımına çok büyük katkı yapacaktır. Ayrıca kuru tarım yapılan alanlarda buğday ve arpa dışında, kışlık Macar fiği, kanola, kışlık mercimek, haşhaş gibi kışlık ekimi yapılabilecek ürünler yanında, yazlık olarak nohut aspir gibi tarla bitkileri katma değer üretebilecek bitkilerdir.” ifadeleri kullanıldı.

Ayrıca hazırlanan rapor ile bölgeye başka havzalardan sulama suyu getirilmesine vurgu yapıldı.

haber46

Bir Cevap Yazın