Kuraklığa çözümü ‘Lenox’da buldular

0
1106
Kurakliga-cozumu-Lenoxda-buldular

Kuraklık endişesi ve ithal saman tartışmalarının yeniden yoğunlaştığı bir süreçte, üreticilerin de alternatif yem arayışları yoğunlaştı. Bir çok Avrupa ülkesinde ekimi yapılan Lenox bitkisi için dün Kocaeli’nin Körfez İlçesi’nde ‘Lenox Tarla Günü’ etkinlikleri düzenlendi. Lenox bitkisi, suya ihtiyaç duymadan yetişiyor.

Sulama ihtiyacı olmadan yetiştirilmesi ve dekar başına 10 tona yakın ürünün elde edildiği Lenox bitkisinin ekimi giderek yaygınlaşıyor. Muğla Milas, Isparta Keçiborlu’da geçtiğimiz yıl yapılan Lenox etkinliklerinden sonra dün de Körfez İlçesi Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ‘Lenox Tarla Günü’ Şenliği düzenledi. Etkinlik kapsamında düzenlenen sunumlarda, ürün ile ilgili çiftçiler bilgilendirildi.

YEM MALİYETLERİ ARTTI

Lenox bitkisinin ekimleri ise ilçede bulunan besiciler tarafından yapılmaya başlandı. Körfez’e bağlı Sevindikli Köyü’nde bulunan Gazi Oğlu Bedir Çiftliği’nin sahipleri, çevre köylerde toplam 450 dekarlık bir alanda ekim yaptı. Çiftliğin sahiplerinden Kemal Usanmaz, artan yem fiyatlarına işaret ederek “Ülkemizde ortaya çıkan et krizi nedeniyle etçi damızlık üretimine yönelik. Bu kapsamda Hereford Üretim Merkezi kurduk. Ancak, gerek yem fiyatlarının sürekli yükselmesi ve gerekse yağışların giderek azalmasından ötürü günün koşullarına uygun çözümlerin arayışına girdik” dedi.

BİR ÇOK AVRUPA ÜLKESİNDE EKİLİYOR

Usanmaz, “Daha önce, işletmenin kaba yem ihtiyacını gidermek için yaz sezonunda mısır ekerek silaj elde ediyorduk. Bununla ilgili maliyetler sürekli katlandığı için işletme, mısır silajı yerine İngiltere’den Ukrayna’ya kadar uzanan ve tüm Kuzey Avrupa bandı ile Kuzey Adriyatik Bölgesi’nde silaj bitkisi olarak kullanılan ve halk arasında ‘ Ot tipi yem şalgamı’’ diye de adlandırılan Lenox bitkisini bulunduğumuz köyde ve çevre köylerde ektik.”

SUYA İHTİYAÇ DUYMUYOR

Lenox bitkisi üzerindeki yoğun araştırmaları bulunan ve Körfez İlçesi’nde dün yapılan etkinliğin mimarlarından İbrahim Gürkan ise Lenox’un özellikleri ile ilgili şu bilgileri paylaştı: Yetiştirmek için suya ihtiyaç yok. Dekar başına 6 ile 10 ton arasında ürün elde ediliyor. Protein yönünde yoncaya eş değer… Ürün kışa dayanıklı olduğu gibi, erken hasat yapıldığı için ikinci ürünün ekimine de elverişli. Toprak dostu bir ürün olduğu gibi işçiliği de oldukça az.”

Lenox ile ilgili en yoğun etkinlikler Muğla Milas’da yapılıyor. Isparta Keçiborlu’da da bu ürün için çeşitli, tanıtıcı etkinlikler yapılıyor.
haber365

Bir Cevap Yazın