Bakanlar Kurulu, kuraklık nedeniyle fiyat artışı beklenen buğday, arpa, mısır ve pirinç için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sıfır gümrükle toplamda 4.2 milyon ton ithalat yetkisi getirdi
Ali Ekber YILDIRIM
İZMİR – Hükümet, kuraklığa karşı ilk önlem olarak fiyat artışı beklenen 4 üründe sıfır gümrükle ithalat kararı aldı. 19 Nisan tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu Kararı’na göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), sıfır gümrükle toplam 4.2 milyon ton buğday, arpa, mısır ve pirinç ithal edecek.
Bakanlar Kurulu’nun “Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nce Kullanılmak Üzere Buğday, Arpa, Mısır ve Pirinç İthalatında Tarife Kontenjanı Uygulaması Hakkında Karar”ına göre, 2.5 milyon ton buğday, 1 milyon ton arpa, 500 bin ton mısır ve 200 bin ton pirinç sıfır gümrükle ithal edilecek.
Bu karar kapsamında yapılacak ithalat için Ekonomi Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü’nce ithal lisansı düzenlenecek. İthalat lisansları buğday, arpa ve mısır için 31 Mayıs 2016’ya kadar pirinç için düzenlenen ithalat lisansı ise 1 Eylül 2016’ya kadar geçerli olacak.
Üretim yüzde 20 azalacak
Özellikle İç Anadolu, Trakya, Doğu ve Güneydoğu’da yağışların az olması nedeniyle yaşanan kuraklığın etkisi ile hububat üretiminin ülke genelinde yüzde 20 oranında azalması bekleniyor. Hükümet, geçen yıl rekor üretimin gerçekleştiği hububatta bu yıl kuraklığın etkisi ile sorun yaşamamak için Toprak Mahsulleri Ofisi’ne sıfır gümrükle ithalat yetkisi getirdi. Toprak Mahsulleri Ofisi’nin piyasadaki gelişmeleri ve fiyat değişimine bağlı olarak ithalat yetkisini kullanacak. Üretimdeki düşüş nedeniyle fiyat yükseldiğinde ithalat silahı böylece devreye sokulacak.
Üretici endişeli
DÜNYA’ya bilgi veren hububat üreticileri ise, alınan ithalat kararının kuraklığa karşı bir önlem olmasının yanı sıra sezon öncesinde fiyatı baskı altına almaya yönelik de olduğunu ileri sürdü. Üreticiler, her sene hasat öncesinde ithalatın gündeme getirildiğini hatırlatarak:” Biz ürünümüzü hasat ederken ithalat gündeme getirilerek fiyatın düşük oluşması sağlanıyor. Bu sene kuraklık nedeniyle zaten üretim az. Üretici çok büyük zarara uğradı. İkinci bir darbe de ithalatla vurulacak” görüşünü dile getirdi.