Türkiye’nin en büyük tarım alanlarından biri olan Çukurova’da yaşanan kuraklık nedeniyle barajların doluluk oranının yüzde 50’den fazla düşmesi dolayısıyla, yazın tarım alanlarına su verilemeyeceği bildirildi.
Türkiye genelinde yaşanan kuraklık Çukurova’yı da vurdu. Türkiye’nin en büyük ve en bereketli tarım arazilerinin bulunduğu Çukurova, son yılların en kurak sonbaharını yaşadıktan sonra Ocak ayının 15’ine gelinmesine rağmen hala yağmur almadı. Bu nedenle özellikle hem sulamada hem de enerjide kullanılan Seyhan Baraj Gölü’nde sular yaklaşık 50 metre çekildi.
Su miktarının azalması nedeniyle vatandaşlar bu alanlarda balık tutup piknik yapıyor. Ayrıca çekilmeden dolayı gölün ortasında adalar oluştu. Bu adalarda kuş sürülerinin olduğu gözlendi.
DSİ 6. Bölge Müdür Yardımcısı Ömer Kavaf, Meteoroloji 6. Bölge Müdürlüğü verilerine göre su yılı başlangıcı olan ekim ayından bu yana geçen yıla göre düşen yağışın çok yetersiz olduğunu söyledi. Kavaf, 2012 yılı ekim ayında metrekareye 63.4, kasımda 128.3, aralıkta ise 298.4 kilogram yağış düştüğünü ancak 2013 yılında ise ekimde 40.1, kasımda 6.1, aralıkta da 21.5 kilogram yağış düştüğünü belirterek, “Bu rakamlar da gösteriyor ki bu yıl yağışlar çok yetersiz kaldı. 2012 yılının bu ilk 3 ayında toplamda metrekareye 490.1 kilogram yağış düşerken, geçen yıl sadece 67.7 kilogram yağış düştü” dedi.
Kavaf, yağışın bu kadar yetersiz olmasından dolayı barajlardaki ve nehirlerdeki doluluk oranının da düşük olduğuna dikkat çekerek, “Geçen yıl Seyhan Baraj Gölü’nde aktif doluluk oranı yüzde 65 iken, bu yıl doluluk oranı yüzde 34’e kadar düştü. Çatalan Barajı’nda ise tehlike daha büyük. Geçen yıl doluluk oranı yüzde 40’larda olan barajın doluluk oranı bu yıl yüzde 11’lere kadar düştü. Ancak bu içme suyu ile alakalı değil. Sulama suyu ile alakalı olduğu için içme suyunda bir problem yok. Çatalan Barajı’nın içme suyu havzası uzun yıllar yağmur yağmasa Adana’ya yetecek içme suyu var. Kozan Barajı’nda geçen yıl doluluk oranı yüzde 65 iken bu yıl yüzde 32’ye kadar düştü. Nergizlik Barajı ise geçen yıl yüzde 65 iken bu yıl yüzde 45’e kadar düştü. Aslantaş Barajı doluluk oranı ise geçen yıl yüzde 50 iken bu yıl yüzde 32’lere kadar düştü” diye konuştu.
Yağışların az olmasından dolayı Seyhan Nehri’nin akımının da azaldığını anlatan Kavaf, şu an nehirde 908 milyon su gelmesi gerekirken, 522 milyon su geldiğini, yüzde 43’lük bir kayıp meydana geldiğini kaydetti.
Çukurova’da 170 bin hektar sulanan tarım alanı olduğunu vurgulayan Kavaf, 15-20 gün daha yağış yağmaması durumunda ekilen ürünlerin çürüyeceğini söyleyerek, “Şu an havzamızdaki su ile sulama yapabiliyoruz. Ancak kış ve bahar aylarında da kuraklığın devam etmesi durumunda yaz sulamasını yapamaz duruma geliriz. Seyhan Baraj Gölü hem sulama hem de enerjide kullanılıyor. Bu yıl kuraklık olduğu için bakanlığa yazı yazarak enerjiye su aktarmayı durdurduk. Bu konuda EİAŞ’ın da bize yardımcı olmasını bekliyoruz. Çünkü çok ciddi bir kuraklık ile karşı karşıyayız” şeklinde konuştu.
euronewstr