Kuraklık vişne ve kirazı da vurdu

0
1150
vişne

Yaklaşık 42 bin kayıtlı vişne ağacının bulunduğu Sivas’ta, kış mevsiminin kurak geçmesi ve son günlerde etkili olan sıcak hava nedeniyle vişne rekoltesinde ve kalitesinde düşüş yaşandı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sivas İl Müdürlüğü verilerine göre, Sivas’ta bin 772 dekar alanda vişne üretimi yapılıyor. Yaklaşık 42 bin kayıtlı vişne ağacının bulunduğu kentte, 2012 yılında bin 158 ton, geçen yıl ise bin 274 ton vişne hasadı yapıldı.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Arslan, yaptığı açıklamada, bu yıl birçok meyve gibi vişnenin de kuraklıktan etkilendiğini söyledi.

Kayısı ve cevizde kuraklığın etkisinin çok daha ciddi boyutlarda olduğunu ve yüzde 70’in üzerinde verim kaybı yaşandığını aktaran Arslan, kuraklıktan daha az etkilenmesine rağmen vişnede de rekolte kayıplarının görüldüğünü belirtti.

Sivas’ın yüksek rakım ve soğuk iklime sahip olduğunu dile getiren Arslan, vişnenin geç çiçek açtığını, bu durumun az da olsa kuraklığın etkisini azalttığını dile getirdi.

İhsan Arslan, vişne hasadının devam ettiğini, şu ana kadar yapılan hasatta, rekoltede yüzde 10 kayıp olduğunu açıkladı.

Merkeze bağlı Serpincik köyünde vişne üretimi yapan Hamza Mercan da emekli olduktan sonra bahçe işleriyle ve arıcılıkla uğraşmaya başladığını, vişnenin yanı sıra bahçesinde az da olsa elma, armut, fasulye, domates ve patates yetiştirdiğini belirtti.

“Geçen yıla göre kalitede de düşüş var”

Bu yıl vişne veriminin kuraklıktan dolayı oldukça düşük olduğunu aktaran Mercan, şunları söyledi:

“150 vişne ağacım var. Bu yıl 2,5-3 ton hasat bekliyorum. Bu yıl verim alamayacağımız ağaçlar da var. Aşırı sıcaklardan dolayı güneş tepedeki meyveyi yakıyor ve kullanılamayacak hale getiriyor. Geçen sene 5 ton civarında hasat yapmıştım. Kuraklıktan dolayı verimde yüzde 50 düşüş oldu. Geçen yıla göre kalitede de düşüş var. Geçtiğimiz yıl vişneler daha parlaktı. Bu yıl rengi biraz daha donuk duruyor.”

Kütahya ve İstanbul çeşidi vişne yetiştirdiğini dile getiren Mercan, vişnenin üreticide kilogramının iriliğine göre 2-3,5 lira arasında satıldığını belirtti.

Vişnenin marketlerde ve manavlarda fiyatının 6 liraya kadar çıktığını ifade eden Mercan, geçen yıl ürünün daha bol olduğunu, bu nedenle üretici fiyatının 1,5 liraya kadar düştüğünü anımsatarak, “Bu yıl vişne az ama fiyat farkından dolayı ekonomik olarak fazla bir kaybımız olmadı” dedi.

haber46

Bir Cevap Yazın