KÜRESEL GIDA FİYATLARINDAKİ ARTIŞ -ASYA KALKINMA BANKASI: -”YÜKSEK GIDA VE PETROL FİYATLARI, ASYA’DA EKONOMİK BÜYÜMEYİ YÜZDE 1,5’E VARAN ORANDA DÜŞÜREBİLİR” -”ARTAN GIDA FİYATLARININ, ASYA’DA YAKLAŞIK 64 MİLYON İNSANI AŞIRI YOKSULLUĞA İTMESİ TEHDİDİ BULUNUYOR”
HONG KONG (A.A) – Asya Kalkınma Bankası (ADB), yüksek gıda ve petrol fiyatlarının, Asya ekonomilerinde büyümeyi yüzde 1,5’e varan oranda düşürebileceğini belirtti.
ADB yaptığı açıklamada, yılın ilk iki ayında ortalama yüzde 30 oranında artan gıda fiyatlarının, milyonlarca Asyalıyı aşırı yoksulluğa itme ve ekonomik büyümeyi azaltma tehlikesine karşı uyarıda bulundu.
Artan gıda fiyatlarının Asya’da yaklaşık 64 milyon insanı aşırı yoksulluğa itmesi tehdidi bulunduğuna dikkat çeken ADB, özellikle bölgedeki yoksul kesimin gelirlerinin yüzde 60’ını gıda harcamalarında kullandığını vurguladı. Dünyadaki yoksul nüfusun üçte ikisi Asya’daki gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor.
Asya Kalkınma Bankası, küresel gıda ve petrol fiyatlarındaki yüksek seviyelerin yılın geri kalanında da devam etmesi halinde Asya ülkelerindeki ekonomik büyümeyi yüzde 1,5’e varan oranda düşürebileceğini ifade etti.
ADB, bazı ülkelerin daha kırılgan olduğuna işaret ederek, özellikle gıda ürünlerinin neredeyse tamamını ithal eden Singapur’un artan gıda fiyatlarından olumsuz yönde etkilenebileceğini kaydetti.
Asya Kalkınma Bankası Başekonomisti Changyong Rhee yaptığı açıklamada, gıda ihracat yasaklarından ve kısa vadeli tedbirlerden kaçınılması gerektiği uyarısında bulundu.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO), aylık gıda fiyatları endeksinin, ocak ayınd geçen yılın aynı dönemine göre, yüzde 28,4, şubat ayında ise yüzde 34,2 oranında arttığını açıklamıştı. Artışta hububat, yağ ve et fiyatların etkili olduğunu belirten FAO, Afrika, Asya, Ortadoğu ve Latin Amerika ülkelerinin gıda desteğine ihtiyacı olabileceğini vurgulamıştı.