Kuzey Kutbundaki Deniz Buzulu Hızla Eriyor (1984-2016)

0
904
Kuzey Kutbundaki Deniz Buzulu Hızla Eriyor (1984-2016)

Yıldan yıla, Kuzey Kutbu etrafındaki buz çekiliyor ve akış mevsimler boyunca sıcaklık değiştikçe minimum ve maksimuma ulaşıyor.

Bilim insanları son zamanlarda, Kuzey Kutbu deniz buzulunun 1984 yılından günümüze kadar olan kısmını karşılaştıran hızlandırılmış bir animasyon yayınladı.

Mevsimlik ve sürekli deniz buzlarının olduğunu hepimiz haber ve belgesellerden öğreniyoruz. Sürekli deniz buzulları, bir yıldan gelecek yıla kadar sürmekte ve kalın buz tabakasını temsil etmektedir. Kalın buz tabakası 4 yıl erimeden kalabilmekte ve hatta sıcak yaz ayları boyunca erimeden 9 yıldan daha fazla kendini koruyabilmekte ve 4 metre kalınlığa ulaşabilmektedir.

Fakat son zamanlarda bir önceki yıla göre daha da incelmiş olan genç (yeni oluşan) deniz buzulu Kuzey Kutbu boyunca çoğunluk haline gelmiştir. Genç buzul kış ayları boyunca 2 metre kalınlığa ulaşmak için mücadele etmekte ve daha sonra yaz boyunca daha da incelmektedir.

Eylül 2016’da, Kuzey Kutbu 1979 başındaki kayıtlardan beri ikinci en düşük seviyesine ulaşmıştır. Kayıtlara göre, en düşük deniz buzulu genişliği 17 Eylül 2012‘de kaydedilmiştir ki o zaman sadece 3.390.000 kilometrekarelik bir alanı kapladığı belirtiliyor.

Kutup Deniz buzulu dünya genelinde okyanus dolaşımı, hava ve bölgesel iklim üzerinde doğrudan etkilidir. Deniz buzullarının yok olması iklim değişikliğinin meydana gelmesinin bir göstergesidir.

NASA‘ya göre; pek çok küresel iklim modelinin tahmini, 21. yüzyılın sonlarına gelmeden önce, yüzyılın en azından bir kısmının buzsuz olacağını göstermektedir.

Eğer bu tahminler doğru çıkarsa, bu olay tüm dünyada görülen hava olayları üzerinde doğrudan etkili olacak.

Kuzey Kutbunun bu denli hızlı erimesi sizi de endişelendiriyor mu?

Kaynak: http://leventkirca.com.tr/kuzey-kutbundaki-deniz-buzulu-hizla-eriyor-1984-2016

Bir Cevap Yazın