Türkiye’nin ilk yerli mikro gözlem uydusu Lagari’nin sağlayacağı görüntüler tarımsal gözlem ve araştırmalar için de kullanılacak.
Tarımda dijital teknolojilerin güçlenen saltanatına paralel olarak dünyanın yörüngesinden veri akışı sağlayan uyduların ağırlığı da giderek artıyor. Ağırlıkları 500 kg’dan bile az olan minyatür uydular, ya da bilinen adlarıyla “mikro uydular” ise hem göklerin hem de tarımın yeni fatihi olmaya aday.
Uzaydan yeryüzündeki tarım arazilerine keskin gözlerle bakarak hava, toprak ve bitkilere dair gözlem yapma sınırlarını alabildiğine genişleyen mikro uydulara bir yenisi de Türkiye’den ekleniyor. Görev alanları arasında tarım da olan ilk yerli mikro gözlem uydusu olan anılan Lagari önümüzdeki yıl uzaya fırlatılacak.
Arım stratejileri ve Ar-Ge için kullanılacak
Kamu kurumlarının optik görüntü ihtiyaçlarını karşılamak için tasarlanan Lagari’nin, aynı zamanda savunma sanayisi için geliştirilen kimi teknolojilerini Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’nün (TAGEM) tarımsal gözlem ve araştırmalarının hizmetine sunması için protokol imzalandı. TAGEM Genel Müdürü Özkan Kayacan, Lagari’nin sağlayacağı uydu görüntülerinin tarım stratejileri ve Ar-Ge faaliyetleri için büyük önem taşıdığını söylüyor.
Adını Lagari Hasan Çelebi’den alıyor
Ulusal öz kaynakların yanı sıra alt yüklenici ve fırlatma gibi yatırımlar konusunda yabancı firmalarla birlikte hayata geçirilen Lagari, ismini Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde geçen “Lagâri Hasan Çelebi”den alıyor. Rivayete göre barut yardımıyla ürettiği fişekle ilk “uçma” denemesini yapan Lagâri, 1996 yılında çekilen İstanbul Kanatlarımın Altına filminde Okan Bayülgen tarafından canlandırılmıştı.