“Lider Çocuk Kampı” Sayesinde TARIM’ı Keşfettiler

0
763
“Lider Çocuk Kampı” Sayesinde TARIM’ı Keşfettiler

“Lider Çocuk Tarım Kampı” etkinliği İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından ikinci kez düzenlendi. Etkinlik, 4. sınıf öğrencilerine doğa bilinci ve çevre farkındalığı kazandırmak, tarladan sofraya gıda üretim teknolojileri ve gıda güvenilirliği hakkında bilgi vermek amacıyla gerçekleştirildi.

Öğrenciler 4 gün boyunca tarım yapılan birçok alanda uygulamalı olarak bilgilendirilirken, tarım ve doğa hakkında farkındalık kazandırıldı. Bornova ilçesine bağlı Kars Halil Atila İlköğretim Okulu 4. sınıf öğrencilerinden 24 öğrencinin katımlıyla gerçekleştirilen etkinlikte çocuklar aynı zamanda doyasıya eğlendi.

Etkinliklere, 2016 yılının “Uluslararası Bakliyat Yılı” olarak ilan edilmesi sebebiyle, İl Müdürlüğü personeli tarafından “Bakliyatın Sağlık ve Beslenmedeki Önemi ve İklim Değişikliği” hakkında seminerler verilerek başlandı. Çocukların bakliyat yetiştiriciliği konusunda bilgi edinmeleri amacı ile Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü ziyaret edilerek baklagil ekim alanları gezildi. Kemalpaşa’ da bir bakliyat firması da ziyaret edilerek tarladan sofraya bakliyatın işlenme şekilleri gösterildi.

Kemalpaşa İlçe Müdürlüğü ve Ziraat Odası’nın misafiri olarak erik şeftali ve kiraz bahçelerini de ziyaret eden çocuklar, ziraat mühendisleri eşliğinde fide dikerek çapalama yaptılar. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma ve Üretim Çiftliğinin de ziyaret edildiği etkinlikte öğrenciler büyükbaş, küçükbaş, kanatlı ve atların bakımı ve beslenmesi hakkında da bilgi aldılar. Bağda çapa yapıp, domates, biber bahçelerini ziyaret ederek tabiatla buluştular.

Kampın son gününde İl Müdürü Ahmet Güldal’ın katılımıyla gerçekleşen şenlikte çocuklara katılım belgelerinin yanında çeşitli hediyeler verildi.

Şenlikte söz alan Güldal, “Lider Çocuk tarım kampı birkaç yıldır Bakanlığımızın tüm illerde uyguladığı bir projedir. Öğrencilerimiz üç gün boyunca mühendis arkadaşlarımızla çiftliklerde tarlalarda bahçelerde gezdiler ve gözlem yaptılar. Tarımda, hayvancılıkta ve bitkisel üretimdeki faaliyetleri göstermek için üç gün çok az. Ancak çocuklarımız bu kısa sürede gözlem yapmayı öğreniyor. “Tüketilen ekmek, süt, et, peynir gibi ürünler nereden geliyor?” Bunu öğreniyorlar ve sütün inekten, koyundan sağıldığını, çiftlikten geldiğini gözleriyle görüyorlar.

Proje kapsamında vermek istediğimiz mesajlardan biri de: “Yediğine içtiğine dikkat et. Güvenilir gıda tüket.” Tükettiğimiz her şeyin en sağlıklı şartlarda üretilmesi ve masalarımıza gelmesi 1600 kişilik İzmir İl Gıda Tarım Hayvancılık Müdürlüğü personeli sorumluğundadır. Ramazan geliyor daha çok hassasiyetle gıda denetimleri yapıyoruz. İzmir önemli bir gıda şehri, biz üretimden tüketime kadar olan tüm süreci izlemeye ve takip etmeye çalışıyoruz. 24 öğrencinin gözlemleme yapması yeterli değil ancak tanıtımlar ve çeşitli çalışmalarla daha çok çocuğa ulaşmaya çalışıyoruz. Asıl amaçlarımızdan biri de “tarımın gıdanın önemini anlatmak ve israfı önlemektir.” dedi.

Etkinliğin son gününde söz alan lider Çocuk Kampı Öğrencilerinden Berker Süler,

“Çiftçiliğin ve tarımsal üretimin ne kadar zor olduğunu fark ettim. Hayatımda ilk defa ağaçtan şeftali kopardım. Hayvanların temizliği ve bakımı ne kadar da zormuş. Çapa yapmanın ne kadar yorucu olduğunu yaşayarak gördüm. 10 dakikada 1 günlük terimi akıttım.” Dedi ve yaşıtlarına mesaj gönderdi:

“Sağlıklı beslenmemiz için gösterilen emeklere ve bize bunları yaşamamıza, anlamımıza yardımcı olanların kıymetini bilmeliyiz. Üretim zor, tüketim kolay lütfen israf etmeyelim sağlıklı beslenelim.”

Kampa katılan öğrencilerle birlikte etkinliğe rehberlik eden Sınıf Öğretmeni Ümmühan Karaağaç,

“Biz eğitimciler iyi insan yetiştirmeye gayret ederiz. Bunu yaparken başka kurumlarla ortak projeler yapmanın önemini tekrar ve çok derinden hissettik. Bu proje süresince öğrencilerimiz ilk kez ellerine çapa aldılar, toprağı çapaladılar. İlk kez fidan diktiler. Şeftali meyvesini görünce bundan böyle kendi diktikleri fidanlar akıllarına gelecek ve bu deneyimlerini hiçbir zaman unutmayacaklar. Birçok kavramla ilk kez karşılaştılar; işletme, işveren, çapa, fidan, fide ve diğerleri. Belki anlamını biliyorlardı ama bu kez onlarla konuştular, dokundular. Ziraat mühendisleri, gıda mühendisleri, araştırma görevlileri, ilçe tarım müdürü, işverenler, ziraat odası başkanı ve çiftçilerle tanıştılar. Bu karşılaşma, meslek seçimi yapacakları zaman kesinlikle onlara yol gösterecek. Öğrencilerimiz yedikleri ürünlerin tarladan satışa sunulduğu aşamaya kadar yapılan çalışmaların rastgele olmadığını ve bilimsel yöntemlerden yararlanıldığını gördüler. Bize bu projede olma şansı verdiğiniz için teşekkür ederiz.” diye konuştu

Bir Cevap Yazın