Limon için 12 ay destek istedi

0
1042
Limon-icin-12-ay-destek-istedi

Ton başına 100 dolar destek alan limon ihracatçısı, prim süresinin uzatılmasını istiyor. 8 ay verilen destek priminin bu ayın ortasında biteceğini kaydeden ihracatçılar süre 12 aya uzarsa ihracatın ikiye katlanacağını vurguladı.

NEVŞEHİR – Ürgüp Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Hilmi Yazıcı, limonda ihracat desteğinin 12 aya çıkarılması gerektiğini belirterek, üründe ihracat artışı sağlanması için bunun şart olduğunu belirtti. Mersin’de üretilen ve hasat sonrası Ürgüp’e sevk edilerek kış aylarında Ortahisar’daki doğal depolarda olgunlaşmaya terk edilen 4.5 milyon sandık limonun yaklaşık 1.5 milyon sandığının (30 bin ton) yurtdışına ihraç edilidiğini ifade eden Hilmi Yazıcı, “Limona ihracatta ton başına 100 dolar destek primi var. Destekte 8 aylık süre haziran ortasında bitecek. Oysa ihracat artışı için desteğin sürmesi gerek. Eğer 12 aya uzarsa, ihracat ikiye katlar ve getirisi 45 milyon dolara çıkar” dedi.

Dünyanın en kaliteli limonu

Yazıcı’ya göre Türkiye, Arjantin ve İspanya’dan sonra dünyanın üçüncü büyük narenciye üreticisi konumunda. Dahası; dünyanın en kaliteli limonları Türkiye’de üretiliyor. Limon ihracatında Mersin şehirlerle değil dünya ülkeleriyle yarışıyor. Türkiye’den yapılan limon ihracatının yaklaşık yüzde 80’i, coğrafi koşulları elverişli olan, doğal Nevşehir limona 12 ay destek istedi soğuk hava deposuna sahipKapadokya’da Mersin’den karşılanıyor. Ortahisar’da irili ufaklı 600 soğuk hava deposu var Depoculuğun hem narenciye üreticileri, hem de Ürgüp için önemli bir ekonomik getiri kaynağı olduğunu söyleyen Yazıcı, “Ortahisar’da, Kavak ve Çat kasabaları ile Gülşehir ilçesinde tüf kayalıklara oyulmuş çok sayıda soğuk hava galerisi var. Bu galeriler bölgede yetişen üzüm, elma ve patatesin yanı sıra, Akdeniz ikliminde yetişen narenciye türü ürünlerin de dinlendirme yöntemiyle olgunlaşmasını sağlıyor. Ürüne hayat veriyor, değerini artırıyor. Özellikle limonda katma değer getirisi çok artıyor. Ürün gerek iç gerekse dış pazarlarda kolay alıcı buluyor. Depo işletmecilerinin desteğe ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Geçmişi 60 yıl öncesine uzanan depoculuğun limon ihracatının son yıllarda artmasıyla, başlı başına bir sektör haline geldiğini belirten Yazıcı, “Sadece Ortahisar’da irili ufaklı 600 soğuk hava deposu var. Toplam kapasitesi 130 bin tona ulaşan bu depolar, kasaba halkının yüzde 60’nın geçim kapısı. Hemen her yıl, 4 ila 4,5 milyon sandık limon, sulanıp olgunlaşması için bu depolarda dinlenmeye terk ediliyor” dedi.

Limonun depo fiyatı 2 liraya kadar çıkıyor

Akdeniz Bölgesi’nde üretilen narenciyenin 100 bin tonu (4.5 milyon sandık), hasadı yapıldıktan sonra, kış ortasından itibaren doğal soğuk hava depolarının bulunduğu Ürgüp’ün Ortahisar kasabasına sevk ediliyor. Buradaki depolarda dinlendirme yöntemiyle ‘olgunlaşmaya’ bırakılan yaklaşık 90 bin ton limon, 6 bin ton greyfurt, 4 bin ton portakal ve mandalina istenen kıvama ulaştıktan sonra, nisan ayı itibariyle iç ve dış pazarlara sevk ediliyor. Yaklaşık 100 bin ton narenciyenin 60 bin tonu iç piyasaya verilirken, çoğunluğu limon olmak üzere kalanı Rusya, Ukrayna, Gürcistan, Hollanda, Polonya, Romanya ve Makedonya gibi ülkelere ihraç ediliyor. Kapadokya’da limonun depo fiyatı şu aralar 1 lira 80 kuruş ile 2 lira arasında değişiyor.

haber365

Bir Cevap Yazın