Liseli kız tarım ilacı geliştirdi!

0
991
Liseli kız tarım ilacı geliştirdi!

Isparta Süleyman Demirel Fen Lisesi öğrencisi tarafından tarım zararlılarıyla mücadele için bitkisel kökenli ilaç geliştirildi.

TÜBİTAK yarışmalarında sergilenecek proje, Biyoloji Öğretmeni Ahmet Yaman ve 11 sınıf öğrencisi Duygu Sıla Özgökçe tarafından hayata geçirildi.

Sarı düğün çiçeği isimli projeyle, elde edilen bitkisel ilacın, kayısı ve şeftali gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarının veriminin artırılması hedefleniyor. Tarımsal zararlılara karşı kimyasal ilaçların yoğun ve bilinçsiz olarak kullanımının insan ve çevre sağlığı açısından olumsuzluklar yarattığını belirten Proje Koordinatörü Ahmet Yaman, bu nedenle doğal yollardan zararlılarla mücadele etmek amacıyla bitkisel kökenli ilaç geliştirdiklerini söyledi. Çalışmada Sarı düğün çiçeği bitkisinden faydalandıklarını ifade eden Yaman, “Bu bitki çiçekleri parlak sarı renktedir ve genellikle ilkbaharda görülür. Bizde doğada meralarda bol miktarda doğal olarak üreyen sarı düğün çiçeğinin den bitkisel ilaç elde ettik” diye konuştu.

‘İLAÇLA MEYVEDEKİ VERİM DÜŞÜKLÜĞÜNÜ ENGELLEDİK’
Kayısı ve şeftali gibi sert çekirdekli meyvelerde zararlı yaprak bitinin meyve de kaliteyi düşürdüğüne değinen Yaman, elde edilen ilaçla bu meyvelerde oluşan yaprak bitinin meyve de kaliteyi düşürmesini engellediklerini açıkladı. Yaman, “Hazırlanan bitkisel karışımın yaprak biti gibi zararlı böceklere öldürücü etkisinin olup olmadığını araştırdık. Bu yaprak bitleri bitki özsuyunu emerek hem meyvenin kalitesinin düşmesine ve hem de bitkinin normal özümseme faaliyetlerini engelleyerek zayıf düşmesine neden olmaktadır. Biz de elma ve kiraz üretiminin yanında Isparta’da şeftali ve kayısı gibi sert çekirdekli meyvelerin kalitesini artırarak daha çok üretim yapılmasını hedefliyoruz. Elde ettiğimiz ilacı bu zararlı yaprak bitleri üzerine sıkarak ilacın etkisini gözlemledik. Ve ilacın yaprakbiti üstünde öldürücü etkisinin olduğunu gözlemledik” dedi.

haberler.com

Bir Cevap Yazın