Hamilelik döneminde anne adayları yediklerine, içtiklerine daha fazla dikkat ediyor. Doğumdan sonra ise daha çok süt yapımını artıracak gıdalar ve içecekler tercih ediliyor.
Özellikle sıcak yaz günlerinde anne adayları tarafından maden suları tercih ediliyor. ‘Gebelikte maden suyu içilir mi? Maden suyunun bebeğe bir zararı olur mu? Maden suyu içmek sağlıklı mı?’ sorularıyla sıkça karşılaşan uzmanlar, doğal ürünlerin önemine dikkat çekiyor.
Katkısız maden sularının içinde bol miktarda mineral bulunduğu için anne adaylarının maden suyu içmesinin faydalı olduğunu ve anne sütünü artırdığını önemle vurgulayan Uzman Doktor Mehmet Kundakçı, “Ülkemizde soda ile maden suyu eşdeğer olarak algılanmaktadır. Maden suyu, içinde bol miktarda mineral olan tamamen doğal bir içecek. Soda ise içilebilir özellikteki suya, yapay mineraller ve karbondioksit gazı eklenerek elde edilen yapay bir içecek. Gebelikte soda yerine maden suyu tüketilmelidir. Maden suları içinde doğal mineraller bulunur. Sodalarda ise koruyucu ya da tatlandırıcı maddeler bulunur. İçeriğindeki mineraller sayesinde vücut dengesini sağlayan maden suyu böylelikle anne sütünü de artırmaya yardımcı olur.” diyor. Bebeklerin gelişimi için gereken minerallerin alımında maden suyunun önemli bir rol oynadığını ifade eden Kundakçı, “Kemik ve diş gelişimi için maden suyunun içindeki kalsiyum, florür gibi mineraller önem arz etmektedir. Birçok besinde bir arada bulunmayan mineralleri tek seferde almanın en sağlıklı yolu, bebekler için de mineral değeri yüksek olan maden suyu tüketmektir.” şeklinde konuşuyor.
Vitamin ve diğer besinlerin vücuda yararlı olabilmesi için de minerallere ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Uzman Doktor Kundakçı, şu bilgileri veriyor: “Maden suyunun içeriğinde bulunan demir, hastalıklara karşı direnci artırır, yorgunluğu azaltır ve kanın kırmızı hücrelerinin oksijenlenmesini sağlar. Yine içindeki kalsiyum da kemik ve dişlerin oluşmasında, sağlıklı olmasında son derece faydalıdır. Doğal maden sularında çözünmüş bulunan kalsiyum, magnezyum ve sodyum gibi ana mineraller, florür, iyot gibi eser elementler ve bikarbonat, sülfat gibi iyonların, bir dizi fizyolojik fonksiyonlar üzerine destekleyici etkileri ve birçok hastalıkların tedavisinde de olumlu etkileri tespit edilmiştir.”
Kaynak: Gıda Vitrini